Dezerty
Zdravý avokádový cheesecake s limetkou
Výživné, bohaté a krémové: avokádo dokáže proměnit jakékoliv jídlo na hotový gurmánský zážitek. Ačkoliv bylo avokádo dlouhou dobu považováno za výhradně mexické ovoce, v posledních letech se na svět konečně dostali i všechny výhody s konzumací avokáda spojené. A tak mám dnes avokádo na pultech každé samoobsluhy a vy si můžete vybrat z velkého množství receptů na jeho zpracování. Nápadov pro vás připravil úžasný sladký recept na avokádový cheesecake, po kterém se u vás doma jenom zapráší!
Ingredience na těsto:
- 200g měkčeného másla
- 3 čajové lžičky hnědého cukru
- 1 banán
- 2 šálky mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 1/3 lžičky soli
Ingredience na krém:
- 400g smetanového sýra (nejlépe mascarpone)
- 2 zralá avokáda
- 1 limetku
- 3 lžíce moučkového cukru
A jak na to?
- Nejprve smícháme měkké máslo, spolu cukrem, solí a kakaovým práškem. Vidličkou rozmačkáme banán a přidáme ho do směsi. Poté přidáme ještě jedlou sod smíchanou s citrónovou šťávou a za postupného přisypávání mouky začneme hnít těsto (dokud nezačne tvrdnout).
- Těsto vyválíme asi na tloušťku 8mm a umístíme jej do dortové formy. Nezapomeneme také vytvarovat okraje. Před pečením přes těsto dáme kolečko pečícího papíru a pečeme 30-40 minut na 180°C. Po pečení necháme nějakou dobu vychladit.
- Pro výrobu krému smícháme nesekané avokádo se šťávou limetky v mixéru. Přidáme k nim moučkový cukr a smetanový sýr a důkladně mícháme, dokud nedostaneme celistvou hladkou směs.
- Krém rovnoměrně rozvrstvíme po těstě a uhladíme dohladka. Nakonec na něj ještě přidáme nastrouhanou čokoládu. Hotový cheesecake dáme do lednice po dobu několika hodin, aby se usadil.
- Nechte si chutnat!