Nejoblíbenější recepty s cuketou #14 Extra vlhké cuketové brownies
Ingredience
Na brownies
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku kakaa (nejlépe kvalitního, např. holandského)
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 3-5 polévkových lžic vody
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů (není nutné)
Na polevu
- 3 lžíce kakaa
- 1/4 hrnku roztátého másla
- 2 hrnky cukru moučka
- 1/4 hrnku mléka
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
Dejte předehřát troubu na 180 °C. Vyložte pečicí plech (o rozměrech zhruba 23 cm x 33 cm) pečicím papírem a dejte ho stranou.
V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl.
V jiné míse pomocí mixeru smíchejte olej, cukr a vanilkový extrakt. Vmíchejte suchou směs.
Přidejte nastrouhanou cuketu. Nechte těsto několik minut uležet, aby mohlo vstřebat vlhkost z cukety. Pokud je směs stále moc sypká, přidejte trochu vody. Vodu přidávejte postupně po lžících, nejvýše však 5. Těsto by mělo být velmi husté, ale ne práškovité.
Pokud chcete, vmíchejte nasekané vlašské ořechy. Nebojte se pro zpracování těsta použít ruce místo vařečky.
Těsto dejte na připravený plech. V předehřáté troubě pečte 25-30 minut.
Pokud chcete, připravte si nyní polevu: Smíchejte máslo, kakao, sůl a cukr moučkový. Vmíchejte mléko a vanilkový extrakt.
Až budete mít upečené brownies, nechte je zcela vychladnout a rozetřete na ně připravenou polevu. Nakrájejte na jednotlivé řezy a nechte ztuhnout v lednici. Poleva bude ztuhlá na povrchu, pod ním ale zůstane vlhká a mazlavá.
Brownies uchovávejte po dobu 2 dnů v uzavřené vzduchotěsné nádobě.