Recepty

Nejlepší husté polévky na zahřátí

Nemusíte se učit vařit zrovna složité pochoutky, abyste uctili hladové žaludky. Ve studeném počasí se spíše hodí nějaká dobrá hustá polévka, nemyslíte? V jednoduchosti je síla a tyto tři jednoduché, ale přitom skvělé polévky jsou přesně to, co všichni potřebujeme po náročném promrzlém dni. Zároveň jsou i lehkou a ideální večeří pro ty, kteří toho navečer moc nesnědí. Polévka je prostě základ, tak se nechte inspirovat… třeba na dnešní večeři!

Polévka z bílých fazolí

Ingredience:

  • 500g bílých fazolí
  • 100g cibule
  • Olivový olej
  • 500ml vody
  • Sůl a koření
  • Bylinky podle vaší chuti

A jak na to?

  1. Nejprve ponořte fazole do studené vody a povařte je 30-40 minut.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahneme.
  3. Cibulku spolu se solí a kořením přidáme k fazolím a povaříme asi pět minut. Vše pořádně promícháme, abychom získali jednotnou směs.
  4. Podáváme za tepla s čerstvými bylinkami a pečivem.

Rajčatová polévka s pálivou chilli papričkou

Ingredience:

  • 1500g rajčat
  • 400g brambor
  • 200g mrkve
  • 100g cibule
  • 60g krutonů
  • 50g stonku celeru
  • 1 snítek bazalky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 chilli paprička
  • 1 žlutá paprika
  • Sůl a pepř

A jak na to?

  1. Vložíme rajčata na chvíli do vroucí vody a poté je oloupeme a odstraníme z nich semínka. Nakonec rajčata nakrájíme.
  2. Umyjeme a oloupeme ostatní zeleninu (výjimkou jsou papriky) a nakrájíme ji na kostičky. Vložíme do kastrolu spolu s rajčaty a přidáme dva šálky vody.
  3. Směs osolíme a přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni asi po dobu třiceti minut.
  4. Omyjeme a nakrájíme žlutou papriku na centimetrové kostičky. Osmahneme ji na pánvi spolu s krutony.
  5. Přidáme do polévky a mícháme, dokud nedostaneme hladké pyré.
  6. Nakrájíme chilli papričku najemno a spolu s kapkou olivového oleje a pepřem ji přidáme do polévky.
  7. Ozdobíme bazalkou a naléváme do misek! Nejlépe chutná s čerstvým pečivem!

Francouzská bramborová polévka

Ingredience:

  • 500g brambor
  • 2 pórkové stonky
  • Mořská sůl
  • Černý pepř
  • 180g zakysané smetany
  • Estragon

A jak na to?

  1. Brambory i pórek nakrájíme na malé kousky a povaříme je v litru vody po dobu třiceti minut.
  2. Polévku ochutíme solí a pepřem a mícháme, dokud nedostaneme jemnou a hladkou konzistenci.
  3. Přidáme zakysanou smetanu a na mírném ohni necháme chvíli vyhřát.
  4. Dobrou chuť!

 

 

 

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button