Rady a tipyRecepty

Naučte se dochucovat bez soli. Zkuste těchto 10 tipů jak na to

Všichni víme, že příliš mnoho soli nám neprospívá. Víme také, že většina z nás stále jí příliš mnoho soli, a to hlavně ve zpracovaných potravinách. Dobrou zprávou však je, že můžeme přeškolit své chuťové buňky, aby byly mnohem citlivější na slané chutě, a to jednoduše tím, že budeme jíst méně soli. A odměna? Kromě zdravotních výhod se chuťové buňky stanou citlivějšími i na jiné chutě, což nám umožní vychutnat si bohatší spektrum chutí. Zde je několik způsobů, jak snížit množství soli, aniž byste se vzdali dochucení svých jídel.

1. Čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky, zejména petržel, máta, bazalka a koriandr, dodají pokrmům senzační chuťový náboj. Přidávejte je až na konci vaření, aby neztratily nic ze své svěží a čerstvé chuti. Na poslední chvíli je nahrubo natrhejte nebo nasekejte a provoňte jimi svůj pokrm.

2. Sušené koření a sušené bylinky

Oživte svůj stojan s kořením a přidejte tam nové druhy koření. „Teplé“ koření, jako je kmín, koriandr a uzená paprika, dodá omáčkám, dušeným pokrmům a kari skutečnou pikantní chuť. Koření chutná nejlépe, když se vaří, proto je přidávejte na začátku nebo během vaření a chuťově je rozvrstvěte kombinací s čerstvými bylinkami přidanými na konci. Užitečné mohou být i sušené bylinky – nejsou stejně lahodné jako čerstvé, ale obecně mohou mít intenzivnější chuť. Šalvěj a estragon jsou užitečnými doplňky vašeho domácího šuplíku s kořením. Používejte je například k ochucení masa. Dbejte na to, abyste koření nebo sušené bylinky neuchovávali příliš dlouho, protože jejich chuť po čase vyprchává. Pokud máte po roce ve skříni stále nepoužité koření, vyhoďte je a investujte raději do nového.

3. Chytře zacházet s omáčkami

Omáčky jako sójová, rybí, hoisin nebo sladká sójová omáčka jsou plné intenzivní chuti. Mají také tendenci obsahovat velké množství soli. Nemusíte se jich však úplně vzdávat. Používejte druhy se sníženým obsahem soli, pokud se vám je podaří sehnat, anebo omáčky řeďte vodou (v receptech používejte půl na půl omáčku a vodu). I tak získáte skvělou chuť a spotřebujete méně. Pokud je v receptu uvedena omáčka a také sůl, zkuste sůl zcela vynechat – je pravděpodobné, že ji opravdu nebudete nepotřebovat.

4. Udělejte si zásoby vývaru

Přidávání soli do zeleniny, rýže a brambor můžete eliminovat bez znatelného rozdílu v chuti. Pokud přesto chcete získat silnou a výraznou chuť, vařte z vývaru se sníženým obsahem soli. Směs kuřecího vývaru se sníženým obsahem soli a vody v poměru 50:50 je vhodná do rizota, rýžových pokrmů typu pilaf, brambor na kaši a zeleninových polévek. Pokud používáte vývar v prášku, doplňte ho větším množstvím vody, než je uvedeno v návodu.

5. Přidejte teplo

Pokud si potrpíte na pálivá jídla, chilli papričky a zázvor by mohly být vašimi novými nejlepšími přáteli. Použijte libovolné množství čerstvých nebo sušených chilli papriček (vyzkoušejte různé druhy, protože se liší chutí a pálivostí). Čerstvý zázvor je trojnásobně aromatický, chutný a pálivý. Chilli papričky a zázvor hojně používejte do smažených pokrmů, dušených jídel, polévek a všeho, co máte rádi! Tabasco a další pálivé omáčky obsahují sůl, ale protože jsou tak pálivé, použijete jich jen nepatrné množství, takže mohou být i užitečným kořením.

6. Přidejte tomu špetku kyselosti

Citrusová kůra a šťáva vytvářejí na patře výbuchy chuti a stimulují chuťové pohárky. Utraťte pár korun za kvalitní a neošetřenou citrusovou kůru. Tu následně přidávejte do slaných pokrmů – třeba do salátů, na zeleninové přílohy, do dresinků a omáček, do chilli a dipů. Špetka citronové nebo limetkové šťávy přidaná na konci smažení ryb nebo kuřete dodá šťávě pikantní chuť a vytvoří lahodnou omáčku na pánvi.

7. Využívejte aromatické druhy zeleniny a bylinek

Všichni členové rodiny cibule a česneku jsou skvělými chuťovými přísadami. Pažitku a jarní cibulku můžete přidat na konci vaření, abyste získali svěží chuť. Cibule a česnek vařené pomalu na začátku pokrmu (nespěchejte a nechte je změknout) dodají pokrmu hloubku a pikantnost. Česnekové cibulky pomalu pečené v alobalu lze použít celé – dužinu vymačkejte na pečeně a grilovaná masa. Nebo si dužinu uschovejte v lednici, abyste ji mohli později použít do omáček a dušených pokrmů.

8. Rozmixujte to

Směsi koření mohou obsahovat sůl, ale pokud vyloučíte jakoukoli jinou sůl přidávanou do pokrmu, nakonec jí celkově použijete méně. Experimentujte s různými exotickými směsmi, jako je harissa, dukkah a zataar – ty dodají pálivost i aromatickou chuť. Kari prášek je také skvělým doplňkem, a to i do neindických pokrmů. Přidejte malé množství, abyste oživili masité pokrmy nebo jídla z rýže.

9. Bílý pepř

Bílý i černý pepř dokonale dochutí téměř každý pokrm. Bílý pepř má však pikantnější chuť, která mu dodá zvláštní nádech, když ho přidáte do bramborové kaše, sýrových omáček a mexických chilli pokrmů. Pokud seženete celá zrnka bílého pepře, je to ještě lepší: stejně jako černý pepř je rozemelte podle potřeby.

10. Rajčatový protlak a další pasty

Rajčatový protlak je intenzivně aromatický, což znamená, že i malé množství může dodat hodně chuti. Totéž lze říci o pastě miso. Tato japonská přísada je velmi slaná, ale má také spoustu tzv. umami chuti, což znamená, že malá dávka přidaná do omáček na smažení, dušeného masa, omáček a dresinků vám dá mnohem více sodíku než obyčejná sůl.

Solí šetřete i při nákupech

Vyplatí se zkontrolovat etikety běžných zpracovaných potravin, včetně konzervované zeleniny, omáček, hořčice, dresinků a kořenících past, kolik obsahují soli. Sójová omáčka a rajčatová omáčka s nižším obsahem soli mají stále poměrně vysoký obsah sodíku, ale jsou lepší volbou než verze s plným obsahem soli. Sůl se může skrývat i tam, kde byste ji nečekali, například v obilovinách a chlebu. Sůl se dokonce může objevovat v hojném množství i v řadě sladkých výrobků, protože sůl dokáže velmi efektivně zvýraznit i sladkou chuť. Dávejte si proto na tyto věci pozor, abyste své tělo zbytečně nezatěžovali.

Je totiž faktem, že Češi jsou na tom v porovnání se světem poměrně bledě – používají daleko více soli, než by správně měli. Může to mít negativní vliv na rozvoj různých druhů nemocí – například i vysokého krevního tlaku.

ZDROJ: https://primanapady.cz/clanek-392769-extaze-chuti-objevte-nove-zpusoby-dochucovani-jidel
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/anyz-aroma-barva-chut-277253/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button