Dezerty
Mrkvové koláčky s vanilkovým cheesecake krémem
Ingredience
- 2 hrnky strouhané mrkve
- 2/3 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku másla
- 2 polévkové lžíce řepkového oleje
- 1 lžička pomerančové kůry
- 3/4 lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 2 špetky soli
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 110 g krémového sýra (například žervé)
- 1 hrnek moučkového cukru
Postup
- Dejte předehřát troubu na 180°C. 2 plechy vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte nastrouhanou mrkev se 3 lžičkami hnědého cukru. Směs dejte do cedníku a nechte ji tak 10 minut, aby stekla šťáva. Tu vylijte.
- Rozpusťte máslo (v rendlíku nebo mikrovlnce) a přidejte k němu olej, pomerančovou kůru, 1/2 lžičky vanilkového extraktu a vejce. Promíchejte metličkou, aby se vše dobře spojilo.
- Ve velké míse smíchejte mouku, zbývající hnědý cukr (asi 1/2 hrnku), skořici, sůl a jedlou sodu. Přidejte směs mrkvovou i máslovou směs. Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Na plech s pečicím papírem dejte pomocí polévkových lžic těsto tak, aby vznikly hromádky. Vzdálenost mezi jednotlivými kousky by měla být asi 5 cm. Lžící jemně těsto přitlačte k plechu, aby vznikly kruhy o průměru 5 cm.
- Dejte do předehřáté trouby a pečte 11 minut. Poté vyjměte a nechte 3 minuty chladnout. Sundejte sušenky z plechu a dejte na mřížku nebo talíř.
- V míse smíchejte krémový sýr, zbývající 2 lžíce másla, 1/4 lžičky vanilkového extraktu a špetku soli. Promixujte, dokud nevznikne nadýchaný krém. Vmíchejte moučkový cukr a opět promixujte. Pozor, ať směs nepřemícháte.
- Krém lžičkou namažte na plochou stranu sušenky a další sušenkou přikryjte. Takto slepte všechny sušenky.