Rady a tipyZdraví

Zasyrova se těmto potravinám vyhněte. Mohou vám přivodit otravu nebo jiné potíže

I když se obecně traduje, že nejlepší jsou potraviny co možná nejméně tepelně upravené, jelikož si zachovávají maximum živin zpracovatelných a využitelných pro naše tělo, neplatí to vždy. Naopak existuje hned celá řada potravin, které tepelnou úpravu vyžadují, jelikož v syrovém stavu mohou být pro naše tělo dokonce přímo nebezpečné. Budete překvapeni, že jsou to i takové potraviny, do kterých byste to na první pohled neřekli.

Nepříjemné střevní potíže je to nejmenší, co vám některé potraviny konzumované za syrova mohou přivodit. Raději se jim tedy obloukem vyhněte, anebo je řádně tepelně opracujte.

Rebarbora

Kdo by neměl rád rebarborový koláč? Pokud se nám dostane tato vzácná surovina do rukou, jistě využijeme příležitost ji takto zužitkovat. Jenže její listy a řapíky byste nikdy neměli konzumovat syrové. Jsou totiž plné zákeřné kyseliny šťavelové, která je toxická a jedovatá. Může poškodit játra, a ve větším množství dokonce způsobit i smrt. Buďte tedy s touto surovinou obezřetní, a hlavně ji nedávejte do rukou dětem.

Zelené brambory

Mezi plodiny, které bychom nikdy neměli jíst syrové, patří i brambory, které ještě nejsou zcela zralé. Zelené části totiž obsahují nestravitelné amidy. Mohou přinejmenším vést k nadýmání, ale také k závažnějším trávicím komplikacím. Podobně nebezpečné mohou být na konzumaci také brambory, které se skladují dlouhou dobu v teple. V těch vzniká látka solanin, který zase může způsobit otravu. Takové brambory je třeba velmi pečlivě oloupat a důkladně uvařit.

Drůbeží maso

Drůbeží maso je častým zdrojem salmonely – a to i v dnešní době, kdy maso prochází přísnými veterinárními kontrolami. Stačí jen špatné skladování nebo balení a problém může být na světe. Je tedy důležité drůběž dostatečně dlouho tepelně zpracovávat. Pozor si dejte především v létě při grilování, kdy vám nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso může pořádně zkazit letní pohodu.

Výhonky

Konzumace syrových klíčků může způsobit otravu, která se projevuje křečemi žaludku, průjmem a zvracením. Přitom syrové klíčky nejsou nikterak výjimečnou součástí řady světových kuchyní a mnoho lidí si je rádo dopřává. Zdá se to sice nemožné, ale opravdu to hrozí, pokud je pojídáme syrové. Ve vlhkém a teplém prostředí, kde klíčky rostou, se totiž snadno šíří bakterie escherichia coli, salmonely a listérie. Proto je vhodné je pořádně omýt a před jídlem uvařit.

Hořké mandle

Hořké mandle obsahují nebezpečný kyanid. Může stačit sníst klidně jen 4 až 5 takových plodů a můžete se potýkat s velmi nepříjemnými problémy. Toxická látka vyvolává bolesti hlavy, nevolnost a křeče.  Naštěstí je stačí povařit, abyste se tomuto nebezpečí vyhnuli.

Jádřince jablka

Najdou se lidé, kteří jedí jablka celá – tedy i s jádřincem. Není jich mnoho, ale hodí se přeci jen upozornit, že to není zrovna dobrá strategie. Jádra z jablek totiž obsahují amygdalin, což je nebezpečná a toxická látka. Sice byste museli takových jader spořádat alespoň 50, aby vás to ohrozilo na zdraví, ale není radno si zahrávat.

Lilek

Mladé a příliš brzy sklizené lilky obsahují solanin, který vyvolává žaludeční a střevní potíže. Při běžné konzumaci nemáte šanci se tímto způsobem přiotrávit, ale proč zbytečně riskovat. Lilek stačí tepelně upravit a je po problému.

Fazole

Fazole jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty a jsou považovány za velmi zdravou a prospěnou zdravou plodinu. To však platí pouze tehdy, jsou-li řádně uvařené. Pokud si je chcete dopřávat syrové nebo nedovařené, riskujete, že se vám do těla dostane toxin fytohemaglutinin, který může způsobit příznaky podobající se otravě jídlem. Proto než si fazole naservírujete, pořádně je uvařte. 

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button