DezertyRecepty

Dort “gumoví medvídci v čokoládové extázi”

Ingredience

Těsto

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/2 hrnku kakaa
  • 3/4 hrnku horké vody
  • 340 g másla
  • 1 a 1/2 hrnku podmáslí
  • 4 velká vejce
  • 4 velké bílky

Náplň

  • potravinářské barvivo – zelené, žluté, oranžové, červené (není nutné)
  • 375 g slaného změklého másla
  • 375 g moučkového cukru
  • 1-2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1-2 lžíce mléka

Krém

  • 500 g slaného změklého másla
  • 500 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2-3 lžíce mléka
  • 700 g gumových medvídků

 

8666578405_7d8996b9a0_o

 

Postup

1. Předehřejeme troubu na 180°C. Vymažeme si kulatý plech.

2. Ve velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

3. Kakao smícháme s vodou, až nám vznikne hustá pasta.

4. Do pasty přidáme máslo, podmáslí, vajíčka a bílky, poté mícháme. Spojíme se sypkou směsí, až je těsto krásně hladké.

5. 2/5 těsta nalijeme na plech (na druhou pečící várku budou třeba další 2/5 těsta a na konec budeme péct zbylou část – poslední 1/5). Pečeme zhruba 45-60 minut. Jestli je těsto hotové, zjistíme tak, že zapíchneme špejli doprostřed těsta. Pokud špejle zůstane po vytažení čistá a suchá, můžeme plech z trouby vytáhnout.  Těsto necháme odpočívat ještě 10 minut, opatrně vyjmeme z plechu a necháme úplně vychladnout na mřížce.

8666704863_190b31e43e_o

6. Na náplň pomalu smícháme máslo s cukrem. Přidáme vanilkový extrakt. Mícháme tak dlouho, dokud vše není jemně krémové. Na zjemnění ještě přidáme trochu mléka. Směs musí být nadýchaná a držet tvar. Náplň rozdělíme do 4 misek, do každé přidáme jednu z barev a promícháme dohladka.

7. Na vrchní krém smícháme opět máslo s cukrem. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec trochu mléka. Nebarvíme.

8. Můžeme sestavit dort. Připravíme si korpus. Na první kulatý plát rozprostřeme jednu z barevných náplní. Stavíme další patra a postupně přidáváme další barvičky. Na vrcholu dortu bychom měli mít korpus. Celý dort včetně boků pokryjeme bílým krémem. Uhladíme gumovou špachtlí nebo nožem. Poklademe gumové medvídky a necháme chvíli ztuhnout.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button