Rady a tipyReceptyZdraví

Připravte si domácí kysané zelí podle našeho receptu

Příznivé účinky kysaného zelí znali již naši prapředci. Bylo součástí jejich jídelníčku a my bychom jej do toho svého měli zařadit také.

Kysané zelí obsahuje:

  • řadu vitamínů – především pak B, C, K a beta karoten
  • minerální látky – draslík, vápník, fosfor, železo zinek magnezium
  • stopové prvky – nejdůležitější je síra
  • bakterie kyseliny mléčné

Vliv na naše zdraví

  • podporuje tvorbu krve a hormonů
  • bojuje proti únavě
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • pomáhá při snižování krevního tlaku
  • aktivuje funkci střev a vylučování škodlivých látek
  • má odvodňující účinky
  • detoxikuje organismus
  • napomáhá při tvorbě červených krvinek

Výroba zelí

Pokud se nám nechce krouhat zelí doma, můžeme zakoupit „krouhanku“ – zelí bez košťálů a jemně nakrouhané.

Suroviny na 10 kg nakrouhaného zelí:

  • 150 – 200 g soli
  • 20 g kmínu
  • 150 g cibule
  • jablka – nemusí být

Postup:

  1. Nakrouhané zelí vsypeme do velké nádoby, ideální je čistá vana či stará dětská vanička – ideálně totiž směs promícháte před nakládáním.
  2. Přidáme ostatní suroviny a řádně promícháme rukama.
  3. Necháme alespoň hodinu uležet, aby (díky soli) pustilo co nejvíce šťávy.
  4. Nachystáme si soudek, do kterého začneme zelí pěchovat. V zelí nesmí zůstat vzduch, proces kvašení by pak nebyl úspěšný.
  5. Jakmile je všechno zelí uvnitř, zatížíme obsah (talíř s kamenem).
  6. Soudek uzavřeme víkem a umístíme na teplé místo, kde pomalu začne probíhat kvasící proces.
  7. Občas obsah zkontrolujeme, zelí musí být neustále ponořené ve vodném roztoku. Pokud začne ubývat, musíme doplňovat připravenou směsí – 1 litr vody a 1 lžíci soli necháme přejít varem.
  8. Zelí kvasí 6 – 8 týdnů. Nádobu poté umístíme do chladu.

Zelí lze také sterilovat do sklenic.

Pozor: Zelí ze soudku vždy nabíráme čistou naběračkou či vidličkou, abychom si do soudku nezanesli nečistoty, které by nám mohly celý obsah soudku zkazit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button