Rady a tipyReceptyZdraví

Připravte si domácí kysané zelí podle našeho receptu

Příznivé účinky kysaného zelí znali již naši prapředci. Bylo součástí jejich jídelníčku a my bychom jej do toho svého měli zařadit také.

Kysané zelí obsahuje:

  • řadu vitamínů – především pak B, C, K a beta karoten
  • minerální látky – draslík, vápník, fosfor, železo zinek magnezium
  • stopové prvky – nejdůležitější je síra
  • bakterie kyseliny mléčné

Vliv na naše zdraví

  • podporuje tvorbu krve a hormonů
  • bojuje proti únavě
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • pomáhá při snižování krevního tlaku
  • aktivuje funkci střev a vylučování škodlivých látek
  • má odvodňující účinky
  • detoxikuje organismus
  • napomáhá při tvorbě červených krvinek

Výroba zelí

Pokud se nám nechce krouhat zelí doma, můžeme zakoupit „krouhanku“ – zelí bez košťálů a jemně nakrouhané.

Suroviny na 10 kg nakrouhaného zelí:

  • 150 – 200 g soli
  • 20 g kmínu
  • 150 g cibule
  • jablka – nemusí být

Postup:

  1. Nakrouhané zelí vsypeme do velké nádoby, ideální je čistá vana či stará dětská vanička – ideálně totiž směs promícháte před nakládáním.
  2. Přidáme ostatní suroviny a řádně promícháme rukama.
  3. Necháme alespoň hodinu uležet, aby (díky soli) pustilo co nejvíce šťávy.
  4. Nachystáme si soudek, do kterého začneme zelí pěchovat. V zelí nesmí zůstat vzduch, proces kvašení by pak nebyl úspěšný.
  5. Jakmile je všechno zelí uvnitř, zatížíme obsah (talíř s kamenem).
  6. Soudek uzavřeme víkem a umístíme na teplé místo, kde pomalu začne probíhat kvasící proces.
  7. Občas obsah zkontrolujeme, zelí musí být neustále ponořené ve vodném roztoku. Pokud začne ubývat, musíme doplňovat připravenou směsí – 1 litr vody a 1 lžíci soli necháme přejít varem.
  8. Zelí kvasí 6 – 8 týdnů. Nádobu poté umístíme do chladu.

Zelí lze také sterilovat do sklenic.

Pozor: Zelí ze soudku vždy nabíráme čistou naběračkou či vidličkou, abychom si do soudku nezanesli nečistoty, které by nám mohly celý obsah soudku zkazit.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button