Dům a zahradaRady a tipy

Mýty versus pravda: Které tipy pomohou v domácnosti a které naopak ne?

Už jste za svůj život slyšeli či viděli spoustu tipů a triků, které by údajně mohli pomoci ve vaší domácnosti. Ulehčí vám život, jsou užitečné, díky čemuž ušetříte čas, peníze, práci a kdoví, co všechno. Jsou opravdu všechny tyto rady dobré? Nemůže se ve finále ukázat, že jde o lidově řečeno blbost, která práci spíš přidává?

Mýtus nebo pravda?

Dnes je opravdu těžké rozeznat, která rada nebo tip z internetu může být pravda a co naopak může být naprostý mýtus. My jsme se podívali na zoubek pár radám a zjistili pro vás, zda jde opravdu o tolik osvědčený a zaručený tip, nebo jde jen o mýtus, který vám práci neusnadní. Co v kuchyni skutečně funguje a co naopak ne?

Rajčata na polovinu

Děláte zeleninový salát pro spoustu strávníků? Musíte složitě krájet rajčata či jakoukoliv jinou zeleninu, která má kulatý tvar. Jeden plod po druhém a je to otrava, to už dopředu víte. Objevil se trik, kdy umístíte rajčata na prkýnko, přiklopíte je talířem nebo víčkem od plastové misky, vezmete nůž a opatrně rajčata rozkrojíte. Ve finále vám to ušetří spoustu času a také práce.

Funguje to? ANO! Ujistěte se, že je nůž velmi ostrý a také dlouhý, díky čemuž bude krájení jednodušší a efektivnější.

Rychlejší zchlazení nápojů

Potřebujete rychle zchladit jednotlivé nápoje, protože vám přijde návštěva, ale vy máte minimum času? Objevil se trik, obalte skleněnou láhev do mokré papírové utěrky a následně jí vložte do mrazničky. Pomůže vám to!

Funguje to? NE! Jde o mýtus. Láhev, která je zabalená do vlhké papírové utěrky, se ochlazuje úplně stejně jako láhev, která je nezabalená.

Oddělování vaječného žloutku od bílku

Oddělit žloutek od bílku je často problém, protože ne vždycky to jde jednoduše a rychle. Pro tento trik je ideální plastová lahev, která napomůže oddělit žloutek od bílku. Stačí vejce rozklepnout do misky nebo sklenice. Plastovou láhev jemně zmáčkněte, přiložte ke žloutku a pomalu pusťte stlačení. Žloutek se „vcucne“ do láhve, po zmáčknutí z ní vypadne.

Funguje to? ANO! Jde o skvělý trik, který v domácnosti využijete.

Čistění jahod

Také strávíte při čištění jahod poměrně dlouhou dobu? Odstraňovat všechny šťopky je namáhavé. Vyzkoušejte tento trik! Stačí vám k tomu brčko! Jednoduše zatlačíte a šťopka bude pryč.

Funguje to? ANO! Jde o skvělý a jednoduchý trik. Jen si dávejte pozor u větších jahod, ty raději čistěte klasickou metodou.

Krájení sýru a tvarohu

Měkké sýry jako třeba mozarella nebo tvaroh se při krájení drolí. Plátky pak nevypadají vůbec hezky, znáte to? Vyzkoušejte zubní niť! Díky ní budou plátky jak podle pravítka, krásně rovné.

Funguje to? ANO! Na rozdíl od nože se na nit sýry a tvaroh nelepí. Podobně můžete překrojit napůl také dort, i když u něj to bude chtít opatrnost a trochu zručnosti.

Loupání vejce s pomocí lžíce

Když se nedaří, loupání vajec vám zabere spoustu času. Trik, který jsme zaznamenali na internetu je, že koncem lžíce prolomíte skořápku a následně rozdrtíte vzduchovou kapsu. Pak už jde s pomocí lžíce loupání velmi jednoduše!

Funguje to? NE! Bohužel jde o velmi náročný proces, který zabere spoustu času. Je tedy mnohem lepší oloupat vejce klasicky.

Otevření láhve s lepicí páskou

Otevírání láhví je někdy oříšek. Také vám to nejde? Jeden trik praví, že stačí lepicí páska, kterou přilepíte na vrchní stranu víka. Jednou rukou držíte nádobu, druhou přitáhnete pásku a najednou jí otevřete bez problémů.

Funguje to? NE! Tento trik je jeden velký mýtus, který vám akorát zajistí polití, v lepším případě také rozbití sklnice.

Křupavá pizza

Přinesli jste si domů pizzu, ale už nestihli sníst? Necháte si jí na další den, není to nic hrozného. Druhý den však není moc dobrá, zvláště když je ohřívaná. Fígl je v tom, že stačí do mikrovlnné trouby přidat sklenici vody a ona bude opět křehká a výborná.

Funguje to? NE! Jde o velký mýtus, pizza a zejména její kůrka bude stejná jako předtím.

Loupání ovoce

Kiwi, mango nebo avokádo se neloupe moc dobře, často tím strávíte opravdu dlouhou dobu. Údajně toto ovoce můžete velmi snadno oloupat s pomocí sklenice! Překrojte ovoce na půlku, přiložte k okraji sklenice a posuňte dolů, máte hotovo!

Funguje to? NE! Tento postup ovládají pouze velcí profesionálové. Neodborná manipulace zajistí pyré z ovoce, spoustu šťávy, která je všude okolo a stejně zbytky ovoce budete muset seškrabávat lžící ze slupky.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button