Recepty

Osvěžující citronový koláč se sněhovými pusinkami

Ingredience

Náplň

  • 4 vaječné žloutky (bílky si schovejte na sněhovou vrstvu)
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 a 1/3 hrnku cukru krystal
  • 1/2 hrnku citronové šťávy
  • 1/3 hrnku hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 polévková lžíce nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • 1 upečený korpus (koupený nebo domácí)

Sníh

  • 4 vaječné bílky pokojové teploty
  • 3 polévkové lžíce cukru krystal
  • špetka kypřícího prášku

Postup

  1. Dejte předehřát troubu na 190 °C. Ve středně velké míse prošlehejte žloutky.
  2. V hrnci na mírném plameni smíchejte vodu, cukr, mouku a sůl. Přiveďte za stálého míchání k varu. Vařte 1 minutu, potom postupně vmíchejte směs do žloutků, pořád šlehejte.
  3. Vše dejte znovu na mírný plamen a velmi důkladně míchejte. Vařte o něco déle než 1 minutu.
  4. Odstavte a přidejte máslo, citronovou šťávu a kůru. Důkladně promíchejte a nalijte na vychladlý korpus.
  5. Na přípravu sněhu: prošlehejte bílky s kypřícím práškem. Jemně vmíchejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne požadovaná tuhá konzistence (1 – 2 minuty). Naneste na náplň, dokud je ještě horká a rozetřete do okrajů.
  6. Plech umístěte doprostřed rozehřáté trouby (na střední úroveň) a pečte 10 – 12 minut, než je pusinková sněhová vrstva zbarvená dozlatova.
  7. Před podáváním nechte zcela vychladit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button