Dezerty
Cheesecake s čokoládovou polevou pro milovníky karamelu
Ingredience
Korpus
- 45 čokoládových sušenek, rozmixované na drť (např. sušenky Oreo)
- 7 lžic másla, rozpuštěné a vychladlé
Cheesecake náplň
- 670 g smetanového sýra (např. žervé)
- 1 hrnek hnědého cukru
- 3 vejce
- 3/4 hrnku smetany ke šlehání
Karamelová vrstva
- 200 g karamelek
- 1 a 1/2 lžíce smetany
Čokoládová poleva
- 1 hrnek kousků středně sladké čokolády (podle chuti použijte hořkou, mléčnou nebo jejich kombinaci)
- 225 g smetany ke šlehání
Postup
Krok 1: Korpus
- Vymažte tukem formu na dort (průměr asi 23 cm). Prohněťte drcené sušenky s vychladlým máslem.
- Hmotu udusejte ke dnu a na boky formy a dejte do lednice ztuhnout.
Krok 2: Cheesecake náplň
- Dejte předehřát troubu na 150 °C. Smíchejte v mixeru smetanový sýr s jedním hrnkem hnědého cukru. Přidejte po jednom vejce a mixujte dohladka.
- Přidejte 3/4 hrnku smetany ke šlehání a znovu promixujte. Nalijte tuto smetanovou směs na korpus a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte v předehřáté troubě 70 – 80 minut. Vypněte troubu a nechte pootevřené dvířka trouby. Nechte cheesecake takto ležet 30 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout dalších 30 minut.
- Dejte ztuhnout do lednice na několik hodin.
Krok 3: Karamelová vrstva
- Dejte do misky karamelky a smetanu a nechte rozpustit ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
- Nalijte na cheesecake, rovnoměrně rozetřete stěrkou a dejte zchladit do lednice.
Krok 4: Čokoládová poleva
- V misce smíchejte čokoládu a smetanu. Dejte rozpustit ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě.
- Nechte 10 minut vychladnout a nalijte na karamelovou vrstvu. Znovu dejte do lednice, dokud vše není ztuhlé.
- Před podáváním opatrně odřízněte boky dortu od formy.