Dům a zahradaKrása a móda

Vyrobte si alternativy zubní pasty. Dosáhnete zdravějšího chrupu a bělejšího úsměvu

Zdraví našeho chrupu by mělo obsadit přední příčky našich zdravotních priorit. Důvod je velmi prostý. Nejen, že zuby budeme potřebovat opravdu celý život, ale také jakýkoliv problém znamená velkou bolest a také pořádný průvan ve vaší peněžence.

Udržet si zdravé zuby a dásně vyžaduje čas, odhodlání a správné prostředky. Možná jste v poslední době zaznamenali, že tradiční zubní pasty nejsou úplně tím nejlepším řešením. Často totiž obsahují mnoho škodlivých látek, jako například oxid titaničitý, laurylsulfát sodný a umělá sladidla, která mohou být pro naší ústní dutinu škodlivá. Neznamená to ale, že se musíte použití zubní pasty zcela vzdát a čistit si zuby tzv. na sucho. Stačí jen mít ten správný recept, trochu času a vyrobit si vlastní domácí pastu z přírodních surovin, která vám zajistí krásný a zdravý chrup.

Představíme si několik nejjednodušších možností, které můžete vyzkoušet vy sami.

Jedlá soda

Jedlá soda patří k alternativám čisticích prostředkům při domácím úklidu, ale můžete ji použít i jako zubní pastu. Mnoho komerčních zubních past obsahuje dokonce jedlou sodu jako jednu z hlavních složek. Jedlá soda je totiž abrazivní činidlo, což znamená, že dokáže zuby jemně vybělovat a odstraňovat z nich nánosy plaku a bakterií. Neutralizuje také pachy a nepříjemné kyseliny v ústech.

Jak si vyrobit pastu z jedlé sody? Je to snadné – stačí ponořit kartáček do vody a poté jej lehce obalit v jedlé sodě. Soda se na kartáček nabalí a vy si pak můžete čistit zuby jako normálně. Můžete přidat i několik kapek mátového extraktu, zajistíte si tak příjemný pocit svěžího dechu.

Pozor si ale dejte, že jedlá soda by se neměla používat každý den. Je poměrně silná a při častém použití může ohrozit zubní sklovinu. Raději ji tedy použijte jen jednou do týdne a v ostatních dnech volte jiné alternativní možnosti.

Kurkuma

Kurkuma skvěle působí proti plaku a disponuje protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi, které vám pomohou s prevencí zánětu dásní. Také není vhodné užívat ji denně, ale jednou za čas vám tento výrazně žlutý prášek může udělat velmi dobrou službu.

Jak na to? Stačí smíchat čtvrt lžičky kurkumy s trochou hořčičného oleje. Pokud tento typ oleje nemáte, použijte jiný stolní olej, třeba olivový nebo řepkový. Po vyčištění zubů si nezapomeňte důkladně vypláchnout ústa.

Kokosový olej

S kokosovým olejem se jakoby roztrhl pytel. Najednou jej používají úplně všichni na péči o pleť i vlasy, a nyní tedy i na zuby. Je další skvělou alternativou zubní pasty, a to zejména díky silným antibakteriálním vlastnostem, které přijdou při čištění zubů vhod. Kokosový olej dokáže účinně předcházet vzniku zubního plaku, brání vzniku zubního kazu a příjemně osvěžuje dech.

Jak na to? Jednoduše si dejte lžíci kokosového oleje do úst a vyčistěte zuby obvyklým způsobem. Možná vám to bude ze začátku dost nepříjemné, ale dá se na to rychle zvyknout. Ústa řádně vypláchněte, nejlépe teplou vodou.

Aktivní uhlí

Že vám černé uhlí dopomůže ke krásnému bílému úsměvu? Co je to za nesmysl? Ale vůbec ne! Aktivní uhlí dokáže snížit zubní plak a pomoci s odstraněním skvrn na zubech. Kromě toho zlepšuje i pH v ústech, odstraňuje toxiny a pomáhá v boji proti zápachu z úst. To, že je přirozeně černé, se na zubech neprojeví, nemusíte mít obavy.

Stačí si rozdrtit tabletu aktivního uhlí a namočit do prášku váš kartáček. Pak už postupujte stejně jako kdykoliv jindy. Ústa řádně vypláchněte.

Sami vidíte, že alternativ je celá řada a je jen na vás, co vám bude nejpříjemnější. Ve výsledku se na tom dá také docela dobře ušetřit. A uvidíte, že stav vašich zubů se zlepší.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button