Rady a tipyRecepty

Zdraví bez práce: Klíčky řeřichy si vypěstujete během pár dní

Klíčky jsou velmi zdravé a mnoho lidí je kupuje ve zdravých výživách a supermarketech, ale nenapadne je, že tuhle zdravou pochoutku si můžete sami vypěstovat i doma. Snadno zvládnete naklíčení řeřichy, která je skvělá k doplnění celé řady vitamínů a minerálů. Váš organismus posílí kdykoliv během roku a hodí se jako prevence proti oslabené imunitě. K nakličování navíc nepotřebujete žádnou zeminu ani květináče – roste rychle a bez potíží zvládá i zhoršené světelné podmínky.

Zdraví v jednom klíčku

Řeřicha setá je velmi nenáročná rostlina, která pochází z Blízkého východu. Dá se pěstovat celoročně a oblíbená je zejména pro své mladé děložní lístky, které mají poměrně výraznou vůni a kořenitou chuť. Když je rostlinka již starší, získává výraznější a méně příjemnou chuť, proto je zásadní konzumovat ji v mladém stadiu. Ideální je pro použití ve studené kuchyni, protože tepelnou úpravou ztrácí vitamin C a hořkne.

Co budete potřebovat k výsevu?

Řeřicha roste skutečně raketově. Můžete její sprint sledovat doslova na vlastní oči. Zárodky lístků jsou patrné už jen po dvou dnech od výsevu a už po zhruba šesti dnech se dá odřezávat horní část natě. Pro pěstování vám postačí jako základ obyčejný plastový nebo polystyrenový tácek a dále pak bavlněný tampon. Jestliže nic takového nemáte, stejně tak si vystačíte s vrstvou klasického substrátu, silnější vrstvou vaty, nebo papírovými ubrousky. Je třeba tento podklad vydatně zamokřit, aby se voda dokonale vsákla a na to poté řeřichu nahusto vysejte. Než se objeví první lístky, je dobré výsevnou nádobu dát do mikrotenového sáčku, aby měla řeřicha vhodné klima.

Zdroj vitamínů a minerálů

Řeřicha obsahuje vitaminy C, A, B1, B3, B6, beta-karoten, K i E. A to ještě není všechno – stejně tak má i vysoké množství sodíku, draslíku, fosforu, vápníku, železa a také jódu. To vše doplní i nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina.

Jak řeřichu využít?

Mladé rostlinky snadno můžete konzumovat ve formě salátu nebo se hodí jimi posypat různé pokrmy včetně polévek a použít se dají i jako součást smoothie. Pokud se vám ale nechce vymýšlet složité recepty, úplně nejsnadnější je posypat řeřichou chléb se sýrem, protože přesně takto, bez tepelné úpravy, je řeřicha vůbec nejhodnotnější.

Zkuste řeřichovou omáčku

Budete-li chtít zkusit také něco méně obvyklého, vsaďte na řeřichovou omáčku, která se výborně hodí k vařeným bramborám s vejci. Nebudete potřebovat více než než čtvrt hodiny. Co si nachystat?

  • dostatečně vzrostlou řeřichu
  • strouhanku
  • kousek másla
  • hladkou mouku
  • vlažnou vodu nebo smetanu
  • sůl a pepř

Řeřichu sestřihněte a omyjte. Následně na kousku másla osmahněte dozlatova strouhanku. Přidejte nejprve trošku hladké mouky, která by se také měla osmahnout dozlatova a následně do pánve dejte nadrobno nasekanou řeřichu. Vzniklý základ rozřeďte vlažnou vodou nebo smetanou podle vaší chuti a celou směs přiveďte k varu, osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte omáčku asi deset minut. Chutná výborně!

Co umí řeřicha peru¨ánská?

Tato rostlinka je známá jako superpotravina a roste na místech s vysokou nadmořskou výškou. nevyužívají se nicméně její lístky, ale bulvy, které domorodci jedí vařené a pečené v popelu. Také se z nich připravuje kvašený nápoj maca chica. U nás se dá sehnat prášek z těchto bulv, který se pyšní vysokým obsahem sacharidů, bílkovin, vlákniny, minerálů, vitaminů, aminokyselin a mnoha dalších prospěšných látek. podporuje vitalitu organismu i jeho odolnost.

ZDROJ: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-watercress
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/talir-zdravy-zavod-listy-7530843/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button