Rady a tipyZdraví

Zařaďte do svého jídelníčku kurkumu. Pomůže proti zánětům i bolestem

Nejrůznější bylinky a koření se v tradičním léčitelství užívají už po celá staletí. Jedním z nejoblíbenějších a nejprospěšnějších druhů koření je kurkuma. Jedná se o koření indického původu, proslulé především svou sytě žlutou barvou, díky které jsou pokrmy nejen chuťově výrazné, ale také lákají k ochutnání už od pohledu.

Dnes se kurkuma používá nejen při vaření, ale také jako častá ingredience léčivých receptů, ale i kosmetických přípravků či doplňků stravy. Má totiž výbornou schopnost potlačovat a léčit záněty, a funguje tak jako přírodní antibiotikum. Trpíte-li některými z níže uvedených obtíží, zvažte použití kurkumy jako přírodního léčiva. Může vaše problémy vyřešit rychleji a účinněji než přípravky z lékárny, a navíc vaše tělo nezatěžuje toxickými látkami. V každém případě však k léčbě kurkumou přistupujte zodpovědně a uvážlivě. Všeho moc škodí.

Hlavní účinky kurkumy:

  • pomáhá mírnit alergické reakce, případně jim zcela předcházet
  • používá se při bolestech různého druhu (hlavy, kloubů, menstruační potíže apod.)
  • pozitivně působí při depresi
  • snižuje riziko onemocnění srdce a cév
  • pomáhá při cukrovce

Bojovník proti zánětům

Jak již bylo zmíněno, používá se kurkuma typicky i k léčbě zánětů a jejich doprovodných příznaků. V zásadě rozlišujeme mezi dvěma druhy zánětů – akutním a chronickým.

Akutní zánět vzniká po úrazu či je důsledkem infekce. Bývá doprovázen vysokými teplotami, bolestí a dalšími nepříjemnými příznaky.

Chronický zánět bývá naopak lokalizovaný a trvá často i nepřetržitě nebo alespoň dlouhé měsíce či roky. Hlavním rizikem chronických zánětů bývá především to, že dlouhodobě přetěžují organismus a mohou vést k rozvoji závažných onemocnění jako je třeba cukrovka či rakovina.

Kurkuma si dokáže se záněty úspěšně poradit. Tlumí bolest a pomáhá organismu co nejlépe regenerovat, a zbavit se jich co nejrychleji.

Jak kurkumu užívat

Kurkumu lze užívat různými způsoby. Lze koupit čerstvý či sušený kořen, tinkturu nebo tekutý extrakt. Záleží na vašich možnostech a na tom, co nabízí vaše obchody. Doporučená denní dávka čerstvého kořenu je okolo 1,5 – 3 gramů. U tinktur či sušených přípravků se řiďte dávkováním uvedeným na obalu.

Pokuste se toto koření zařadit do svého každodenního jídelníčku. Její pravidelné užívání je základem úspěchu. Nejjednodušší cestou je přidávat ji do jakýchkoliv pokrmů, které kořeníte. Sama o sobě totiž nevyniká příliš výraznou chutí, takže ji v jídle často ani nepoznáte. Jediným poznávacím znamením je její výrazně žlutá barva.

Kurkuma je například běžnou součástí kořenící směsi, kterou známe pod názvem kari. Máte-li tedy rádi kuře na tento způsob, máte už jednou nohou nakročeno k tomu, aby se kurkuma stala běžnou součástí vaší stravy. Přidejte ji i do salátů nebo zálivek a nebojte se experimentovat. Kurkuma se také nejlépe vstřebává společně s tuky a ideálně mírně zahřátá.

Kdy se kurkumě vyhnout

Pozor! Ne vždy vám bude toto koření jen ku prospěchu. Jedná se o mocnou přírodní zbraň, kterou je třeba užívat s rozumem a rozvahou. Buďte tedy s užíváním kurkumy opatrní, pokud se vás týkají následující situace. Kurkumě se tehdy úplně vyhněte anebo se o jejím používání poraďte s lékařem.

  • jste-li těhotná – kurkuma zvyšuje riziko potratu!
  • snažíte-li se otěhotnět
  • když trpíte onemocněním žlučníku nebo máte žlučníkové kameny
  • jste-li krátce po operaci
  • užíváte-li pravidelně acylpyrin nebo léky na snížení srážlivosti krve
  • máte zažívací obtíže, bolesti žaludku nebo jiné problémy související s trávící soustavou
  • máte nedostatek železa

Za všech těchto situací buďte náležitě opatrní. I pokud se vás nic z výše zmíněného výčtu netýká, nikdy nepřekračujte doporučené dávkování a při jakýchkoliv obtížích se obraťte na lékaře.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button