Rady a tipy

18 praktických tipů na skladování potravin

1. Cibule skladované v punčoše, vydrží až 8 měsíců

2. Jemné bylinky skladujte jako květiny. Dejte do pytlíku, zavažte gumičkou a dejte do lednice

Ovšem neuvazujte gumičku nadoraz, aby mohly bylinky trochu dýchat, jinak se Vám zapaří.

 

3. Olejovité bylinky skladujte nasucho

Olejovité bylinky jako je tymián stačí zavěsit v pokojové teplotě.

 

4. Použijte přípravek z octa, aby vše bobulovité vydrželo déle

Vytvořte mix jednoho dílu octa (Vinný či jablečný) a deset dílů vody. Poměr je vylad+ěn tak přesně, že nebudete cítit chuť octa. Jahody či maliny jen operte v této lázni, slijte, osušte a dejte do lednice. Například maliny vydrží o týden déle, jahody až o dva týdny déle bez měknutí!

 

5. Neskladujte cibuli spolu s bramborami

Cibuli vyhovuje chladné, suché prostředí.

 

6. S bramborami naopak skladujte jablka

Brambory pak nebudou tak rychle klíčit.

7. Stačí jedno shnilé jablko a zkazí se všechny okolo

8. Potřete nakrojenou část sýra máslem, aby neosychal

9. Zamrazte bylinky v olivovém oleji nebo másle

Ideální je použít klasické formičky na led. Bylinky do sebe natáhnou olej a kostky jsou ideální pro práci. Stačí vyklepnout a poslouží jako základ pokrmu. Nejlepší je takto zamrazit: Rozmarýn, Šalvěj, Tymián a Oregáno. Naopak Kopr, Bazalka a Máta by vždy měly být čerstvé.

 

10. Chřest skladujte jako řezané květiny

Teda aspoň podobně. Odřízněte tvrdé kmínky, dejte do vody a překryjte plastovým pytlíkem. Takto jej dáme do ledničky. Zůstane čerstvý a křupavý minimálně o týden déle. Takto můžete skladovat i koriandr a petržel.

 

11. Zabalte korunky banánů do folie

Vydrží o 3 až 5 dní déle, což je obzvlášť vhod, pokud kupujete organické banány.

12. Celer a brokolicevydrží o 4 týdny déle zabaleny v alobalu

13. Umývejte lednici

Jakmile se v lednici něco zkazí, zanechává to za sebou tlupu bakterií, které se s chutí pustí do dalšího jídla. Vydesinfikujte lednici, vše pak zůstane čerstvé o něco déle.

 

14. Jak skladovat rajčata

Tímto Vám asi vytřeme zrak, ale neskladujte rajčata v plastových pytlících! Uvězněný Ethylen urychlí jejich kažění.

Nezralá rajčata  by měla být skladována stonkem dolů, v papírovém sáčku nebo v jedné vrstvě v kartonové krabici a to v chladu, dokud nebudou červená. Aby zrála rychleji, skladujte je v společně s ovocem. Plyny které vylučuje jim totiž pomohou k rychlejíšmu uzrání.

Zralá rajčata skladujeme ideálně v pokojové teplotě z dosahu slunečníího světla,kupříkladu v kredenci. Naskládána v jedné vrstvě, nedotýkající se jedno druhého a stonkem vzhůru. Ideální je mít je třeba ve dvou přepravkách nad sebou.

Přezrálá rajčata by měla být v lednici.

 

15. Použijte odříznutá hrdla plastových lahví k ideálnímu uzavření plastových pytlíků

Toto ovšem používejte pouze k uskladnění suchých nebo vysušených potravin.

 

16. Opražte oříšky. Čím dříve, tím lépe a poté šup do mrazáku

Opražené oříšky mají výraznější chuť, vydrží déle a dají se použít do receptů které si říkají o pražené či nepražené oříšky. Rozprostřete je v jedné vsrtvě na plechu a pečte při teplotě 175 stupňů po dobu 15 minut, nebno dokud nejsou zlatavě hnědé a voňavé

 

17. Houby skladujte v papírové tašce, nikoliv v plastovém pytlíku

Plastový pytlík uvězní vlhkost a houby začnou plesnivět. Dejte je raději do papírového sáčku a skladujte v lednici, či na chladném, suchém místě.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button