Dům a zahradaRady a tipyRecepty

Vařte z nejčerstvějších surovin. I tato známá koření si můžete vypěstovat doma

Všichni se asi shodneme na tom, že nejlepší jsou čerstvé potraviny a produkty. Vařit z těchto surovin nám dává jistotu, že konzumujeme jídla kvalitní a plná důležitých a tělu prospěšných látek. Pozastavili jste se ale někdy nad tím, že minimálně u koření čerstvost většinou zcela ignorujeme? Přitom si spoustu druhů koření či bylinek můžete vypěstovat i doma za oknem.

Jak na pěstování koření?

Ne každý druh koření je možné vysadit do truhlíčku za okno nebo do zeleninového záhonu. Řada koření totiž pochází z cizích krajů a bývají to často plody stromů, popřípadě kůra, květy nebo jiné části. Například skořici si na zahradě rozhodně nevypěstujete a je třeba se spolehnout na její kousky zabalené v pytlíčku. Tyto stromy dorůstají do výšky okolo 50 metrů, ale především by se jim vůbec nedařilo v našem podnebí.

To samé platí i pro hřebíčkovec kořenný, jehož nerozvité květy známe jako koření hřebíček. V našich končinách nepochodíme ani s kardamomem, kurkumou nebo indickým šafránem. Je tedy třeba vybírat ty varianty koření, které se hodí do našeho klimatu, a do místa, které jim můžeme nabídnout. Přesto jsou možnosti poměrně široké.

Vaření s čerstvým kořením

Na našich zahrádkách bychom neměli zapomínat na pěstování oblíbeného kuchyňského koření. Většina těchto rostlinek ocení slunnou polohu a spíše lehčí než těžkou půdu. 

Mezi jednoleté kultury zařadíme:

  • kopr
  • saturejku
  • majoránku
  • bazalku

Mezi dvouleté:

  • anýz
  • fenykl
  • koriandr
  • kmín
  • petržel

Víceleté:

  • pažitka
  • křen
  • libeček
  • estragon
  • máta peprná
  • saturejka horská
  • bedrník
  • tymián
  • yzop
  • pelyněk černobýl i pravý
  • meduňka

Kopr

Obvykle je dobré vysít jej v období března až června postupně po 2-4 týdnech ve vzdálenosti 15 cm, pokud se chystáme sklízet mladé rostlinky, případně ve vzdálenosti 25 cm při sklizni rozkvetlých rostlin. Kopr můžete snadno vysít i mezi již zasazenou zeleninu – jednotlivé druhy se většinou dobře doplňují. Mladé rostlinky využijete pro přípravu koprové omáčky nebo studeného řeckého tzatziki, můžete si udělat chutnou polévku nebo pomazánku.

Saturejka, bazalka a majoránka

Jedná se o rostlinky, které jsou velmi citlivé na mráz. Je tedy vhodné je předpěstovat v březnu-dubnu ve vnitřních prostorách nebo ve sklenících. Následně je vysejte mělce, v květnu, na venkovní stanoviště po 3-4 sazeničkách dohromady. Majoránka je chutné a aromatické koření, které se používá v polévkách, omáčkách nebo při přípravě masa. Bazalka se přidává nejčastěji v italské kuchyni do masových směsí, do omáček na těstoviny a na pizzu. Saturejka nebývá samostatně tolik používaná, ale všichni ji asi známe jako součást provensálského koření.

Anýz, koriandr a kmín

Pěstují se pro svá semena. Vysévají se v březnu až dubnu do řad vzdálených 25-30 cm. Anýz je poměrně častou součástí cukrovinek a sladkého pečiva, kmín se zase používá při přípravě masa, brambor nebo do pečiva. Koriandr je buď oblíben nebo nenáviděn – využijete jej při přípravě omáček, dušených mas a na přípravu ryb. Výborně se hodí třeba k houbám nebo luštěninám a běžně se používá zejména v asijské kuchyni.

Fenykl

Ten se vysévá v květnu do záhonu v řádcích asi 10 cm. Následující jaro se pak vysazují sazenice. Pěstování fenyklu bývá poměrně náročné a vyžaduje zkušenosti i dostatečnou trpělivost. Fenyklový čaj ale chutná výborně a velmi dobře působí na trávení.

Pažitka

Jedná se o dvouletou bylinku, která se ale u nás běžně pěstuje i jako víceletá. Vyžaduje stálou obnovu cibuliček. Můžete ji vysévat ze semen v březnu přímo do záhonu nebo v květnu vysazovat sazenice ve větších trsech. Je to velmi chutné koření, které se mimořádně hodí do pomazánek či jako posyp na pečivo s máslem, při vaření ji zase využijete v polévkách a omáčkách.

Křen

Pěstování křenu je především závislé na dobrém vlhčení půdy. Na jaře sázíme asi 30 cm dlouhé řízky šikmo do půdy do hloubky 15 cm. Křen se dá konzumovat zasyrova, nebo z něj lze připravit chutnou omáčku. Je ceněný pro své pozitivní zdravotní přínosy.

Libeček

Libeček je asi metrová vytrvalá dekorativní rostlina, kterou můžete pěstovat i jako ozdobný keř. Je však nutné jej pravidelně zalévat. Při vaření je možné používat jeho listy, ovšem střídmě, protože mají velmi intenzivní vůni. Přidává se do polévek nebo omáček.

Estragon

Nebo také pelyněk kozelec je asi jeden metr vysoká rostlina, která se rozmnožuje oddenky. Výhony je potřeba vyvazovat ke kolíkům a přibližně po pěti letech je potřeba je rozsadit. Používá se k aromatizování vinných nebo ovocných octů, k drůbežímu masu, k zelenině, do omáček a svou výraznou roli hraje především ve francouzské kuchyni. 

Máta peprná

Daří se jí zejména ve vlhké půdě a v takovém případě tvoří husté trsy. Používá se jako léčivá bylina, ale využijete ji i k přípravě čaje nebo koktejlů. Lze ji pěstovat klidně i doma v květináči podobně jako tymián, yzop, meduňku, dobromysl (oregano), rozmarýn, mateřídoušku, koriandr, šalvěj, a další.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button