Dům a zahradaRady a tipy

Vařte v římském hrnci

Výhod vaření v hliněných nádobách využívali již staří Římané. Proč tedy v moderní době používat „zastaralé“ techniky?

  • Uchováte vitamíny a živiny při tepelné úpravě pokrmů
  • Nepoužíváte tuk, tudíž vaříte zdravě.
  • Díky uvolňující se páře se pokrmy nevysušují ani nepřipalují.
  • Žádná pára ani mastnota neuniká ven, takže si neznečistíte troubu.
  • Vaříte v jednom hrnci, odpadá tedy hromada špinavého nádobí.
  • Uvařené pokrmy můžete servírovat přímo z hrnce.

Jak hrnec používat

  • Před každým vařením jej ponořte (i s pokličkou), alespoň na půl hodiny, do vlažné vody (pokud tak neučiníte, praskne vám).
  • Všechny přísady vkládejte do hrnce naráz.
  • Hrnec vkládejte do trouby studené, nesmí být předehřátá, teplotu zvyšujte postupně během pečení.
  • Nikdy jej nestavte na horkou plotnu elektrického sporáku nebo na plynový hořák.
  • Během pečení nepodlévejte potraviny studenou vodou.
  • Po vyjmutí jej pokládejte na utěrku či podložku k tomu určenou.
  • Na mytí nepoužívejte saponáty ani drátěnku, stačí voda se solí nebo octem.
  • Pro uložení volte vzdušní prostor, nepřiklápějte pokličkou.

Nevýhodou při vaření je jakákoli náhlá změna teploty, která by mohla zapříčinit prasknutí. Také doba přípravy je trochu delší.

Pokud se rozhodnete pro nákup hrnce, volte raději ten s neglazovaným povrchem, lépe nasává vodu pro vaření. Glazura sice vypadá lépe, ale snižuje schopnosti hrnce.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button