Dům a zahradaRecepty

Květy nejen na okrasu, ale i k jídlu. Tyto si můžete bez obav přidat do salátu

Všichni jistě máme rádi barevné saláty plné rozmanité zeleniny, která nám dodá spoustu důležitých vitamínů a minerálů. V létě zejména je snadné jíst barevně a pestře. Přesto se není třeba omezovat jen na zeleninu nebo ovoce. Podobně vašemu zdraví prospějete také bylinkami, a co víc – i květinami! Jedlé květiny se staly hitem posledních let. Přináší na talíř kouzelné barvy a dokážou vylepšit skoro každý zeleninový salát. Možná ani netušíte, že spousta květin z vaší zahrádky nemusí sloužit jen jako potrava pro hmyz, ale klidně i pro vás.

Které květy je bezpečné jíst?

Především je potřeba se zaměřit jen na ty květiny, které bezpečně poznáme a víme, že nejsou jedovaté. Je vhodné sbírat je vždy během vrcholného kvetení. Ne staré ovadlé nebo nerozvité květy je lepší zapomenout. Květy byste měli důkladně prohlédnout i zevnitř, protože uvnitř mohou být nejen schované nečistoty, ale klidně také hmyz, který by vám jistě na jazyku nepříjemně zhořknul. Dávejte také přednost květům z vlastní zahrádky nebo z místa, kde nemohou být znečištěné chemií či zvířaty. Určitě také hned nesnězte celou hrst na posezení, ale květy zařazujte do stravy postupně, abyste mohli určit případné alergické reakce.

Voňavá levandule

Všichni asi známe oblíbenou sladkou květinovou vůni této fialové bylinky. Výborně se snoubí s dezerty, zmrzlinou, čokoládou nebo ovocnými saláty. Z levandule je také možné vyrobit olej, který dodá zeleninovým salátům jedinečnou chuť. Výluh vytvoříte tak, že necháte dostatečně dlouho naložené bylinky v potravinářském oleji s nevýraznou chutí. Výsledná chuť, ale bude hodně jemná a nevýrazná, takže pokud chcete něco silnějšího, bude lepší si levandulový olej pořídit.

Růže

Vypadá krásně a nádherně také voní. Ne nadarmo se jí přezdívá královnou mezi květinami. Okvětní lístky se uplatní jako barevný doplněk do salátů, skvěle zafunguje také v ovocných sorbetech nebo jako dekorace ovocných drinků.

Fialka

Pyšní se sladkou, výraznou chutí. Velmi efektivní může být květy zamrazit do ledových kostek a poté servírovat třeba v limonádě nebo míchaném nápoji. Stejně skvěle se hodí také ke zmrzlině, salátům či dezertům. Mohou se používat i jako kandované.

Sedmikrásky

Drobné celé květy dovedou snadno ozvláštnit jakékoliv jídlo. Mají totiž velmi jemnou, příjemně nakyslou chuť, která se hodí kamkoliv. Stačí si je třeba najemno nasekat do salátů. S konzumací je dobré to nepřehánět, deset kvítků na talíř je akorát.

Pampeliška

Obvykle se květy pampelišek dají zpracovat na sirup, med či víno. Otrhané okvětní lístky se ale dají snadno přidat i do rýže nebo do salátu, kde také velmi dobře vypadají a chutnají.

Měsíček

Každý jej bezpochyby zná v podobě klasického sušeného bylinného čaje. Jeho okvětní lístky je ale možné také použít na dobarvení pokrmů, ale klidně také jako ozdobu v čerstvém stavu. Podobně se dají použít i květy afrikánů, ale s konzumací buďte opět obezřetní a nesněžte jich moc.

Bezové květy

Z bezu se vyrábí sirup, šťáva, čaj, med, ale málokdo už ví, že je možné z něj udělat i polévku nebo úžasné smažené řízky. Květy patří k nejdostupnějším a nejchutnějším bylinkám. Pokud se jich přejíte, jednoduše bez zpracujte na sirup a vytvořte si osvěžující letní nápoje nebo je používejte proti nachlazení.

Denivka plavá

Jedná se o velmi krásnou trvalku, která díky své nenáročnosti sídlí v mnoha zahradách. Právě ve východní Asii, odkud tato kráska pochází, je také běžně konzumovanou zeleninou. Květy jsou dostupné v mnoha barevných variantách. Ty se mohou mírně lišit svou chutí, ale především jsou krásně křupavé a šťavnaté.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/edible-flowers

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jill Burrow: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/kvetiny-barvy-misa-slunecni-svetlo-7032465/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button