Špenátový koláč ve tvaru slunce
Ingredience
na těsto
- 500 g hladké mouky
- 90 ml extra panenského olivového oleje
- 200 ml suchého bílého vína (teplého)
- 10 g soli
na náplň
- 350 g vařeného špenátu
- 350 g ricotty
- 1 vejce
- 100 g strouhaného parmezánu
- sůl a pepř
- strouhanka
Postup
Krok 1 Nejprve si připravíme těsto. Příprava těsta je opravdu snadná, jelikož jde jen o smíchaní všech uvedených ingrediencí, tedy mouky, oleje, vína a soli.
Krok 2 Těsto hněteme, dokud z něj nevypracujeme hladkou a celistvou hmotu. Následně ho zabalíme do igelitové fólie, odložíme ho do lednice a budeme pokračovat s přípravou náplně.
Krok 3 Nyní můžeme začít s přípravou náplně. Nejprve smícháme uvařený špenát s ricottou. Mícháme, dokud se obě suroviny pěkně nespojí a nevytvoří jednotnou hmotu.
Krok 4 Do takto umíchané hmoty přidáme (kromě strouhanky) zbylé ingredience, tedy vejce, parmezán, špetku soli a pepře. Po důkladném promíchání máme náplň hotovou.
Krok 5 Nyní se naše pozornost přesouvá opět k těstu. Těsto, které jsme si zabalili do fólie rozbalíme a rozdělíme si ho na dva stejné díly. Pomocí válečku vyválíme z každé části těsta kruh o průměru cca 30 cm.
Krok 6 Nyní nastal čas, kdy použijeme ponechanou strouhanku. Tou rovnoměrně posypeme plát těsta, na který budeme dávat náplň. Strouhanka zabrání zvlhnutí těsta po nánosu náplně.
Krok 7 Jeden z nejdůležitějších kroku, je správné rozmístění náplně. Část náplně rozmístíme doprostřed vyváleného kruhu. V dostatečné vzdálenosti uděláme totéž podél okraje těsta, ale pozor! Náplň neklademe na úplný kraj, je nutné ponechat zhruba 2-3 centimetry od kraje nepokryté, abychom měli prostor pro uchycení druhé vrstvy těsta. Náplň můžeme opět lehce posypat strouhankou, popř. zbylým parmezánem.
Krok 8 Pokud máme rozprostřeno, je na čase přiložit druhý plát rozváleného těsta.
Krok 9 Nyní musíme okraje obou plátů těsta spojit tak, aby nám nevytekla náplň a abychom mohli vytvořit vzhled slunce. Pomocníkem nám může být vidlička, pomocí které „mačkáme“ oba vyválené kruhy k sobě.
Krok 10 Doprostřed koláče umístíme misku (dnem vzhůru), která bude mít o něco větší průměr, než náplň uprostřed. Trochu zatlačíme a okolí misky propícháme vidličkou. Tento krok je důležitý k tomu, abychom docílili vzhledu slunce, pomocí misky si tvoříme právě jeho střed.
Krok 11 Nyní si pomocí nože nakrájíme jednotlivé „paprsky“ cca 2 cm široké.
Krok 12 A nyní předposlední, ale asi nejzásadnější krok, aby vše vypadalo tak, jak má. Krok s názvem „twist“, kruť. Každý z nařezaných „paprsků“ zakroutíme podle obrázku.
Krok 13 Když máme zakrouceno, je čas dát právě vzniklé slunce péct. Pečeme 30 minut na 180°. Doufám, že recept splní Vaše očekávání.