Recepty

Netradiční vláčný čokoládový dort z červené řepy

Ingredience

  • 4 středně velké červené řepy, oloupané a nakrájené na kousky široké asi 5 cm
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku holandského kakaa
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • sůl
  • 2 velká vejce
  • 3/4 hrnku teplé vody
  • 1/4 hrnku světlicového oleje (můžete nahradit např. slunečnicovým nebo olivovým)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
  • tuk na vymazání trouby
  • čokoládovou polevu (můžete koupit hotovou nebo rozpustit čokoládu ve vodní lázni)
  • kandované kousky řepy, na ozdobu (není nutné)

Postup

  1. Kousky řepy dejte do hrnce s vodou (asi 5 cm vody) a hrnec zakryjte. Přiveďte k varu. Zmírněte plamen a duste, dokud řepa není zcela měkká. Slijte vodu a řepu rozmixujte dohladka.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a 3/4 lžičky soli. Přidejte vejce, vodu, olej, vanilkový extrakt a 1 a 1/4 hrnku řepového pyré.
  3. Přichystejte si dortovou formu (o průměru asi 23 cm a 8 cm vysokou). Vymažte ji tukem. Dno pokryjte pečicím papírem.
  4. Do formy nalijte těsto. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud špejle není po zanoření do středu dortu čistá. Poté vyndejte z trouby a nechte ve formě chladnout asi 20 minut.
  5. Vyndejte z formy a vyhoďte pečicí papír. Nechte zcela vychladnout. Zarovnejte vršek dortu a přeneste ho na servírovací talíř. Přelijte vršek čokoládovou polevou a nechte 30 minut ztuhnout. Ozdobte kousky řepy.
  6. Dort bez polevy vydrží při pokojové teplotě až 2 dny, s polevou 1 den.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button