Recepty

Škvarkové pagáče jako od babičky

Budeme potřebovat:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Palmarínu
  • 1 žloutek
  • 400 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 5 lžiček soli
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 450 g škvarků – mletých
  • 3 lžíce sádla
    Na potření:
  • vejce

A jak na to?

  1. Na pracovní desku nebo do misky nasypeme mouku. Uprostřed uděláme důlek, do něhož nasypeme cukr, rozmělní droždí a zalijeme teplým mlékem
  2. Když vyjde kvásek, vmícháme do mouky a přidáme i 1 lžíci sádla, změklé máslo, celé vejce, sůl, zbylé mléko. Mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na ruce
  3. Těsto poprášíme moukou a přendáme do misky. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout
    Mleté škvarky smícháme se zbylou mastí – pokud jsou málo slané, dochutíme solí
  4. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený pracovní desku, rozválíme na tenký plát a potřeme 1/3 škvarkové směsi
  5. Následně těsto přendáme – spodní a vrchní okraj směrem do středu a pravý a levý okraj směrem do středu. Obrátíme a necháme 10 minut odpočívat. Tento postup ještě dvakrát zopakujeme
  6. Poté, jak necháme těsto naposled odpočívat, rozválíme ho na tloušťku přibližně 1-1,5 cm a z těsta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky – můžeme použít pohár nebo vykrajovátko. Na vrch pagáčiků můžeme otisknout mřížku na protlačování brambor, abychom získali pěkný mřížový vzor
  7. Pagáčiky přendáme na plech vyložený papírem na pečení a dokud se trouba rozehřeje, necháme je na plechu ještě podkynout (15-20 minut). Pečeme při teplotě 200 stupňů, dokud pagáčiky nejsou na povrchu zlatistohnedé
  8. Necháme chvilku vychladnout a podáváme ještě teplé.

 

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button