Recepty

Lehký tvarohový dort s jahodovými srdíčky

Ingredience

Na korpus

  • 300g drcených sušenek (klasické obdelníkové Bebe sušenky fungují dobře)
  • 150g rozpuštěného másla

Na tvarohovou vrstvu

  • 500g krémového sýra (Lučina, Žervé, Philadelphia) ponechaného na 2 hodiny v pokojové teplotě, aby změkl
  • 1 a 1/2 lžíce želatinového prášku
  • 1l vařící vody
  • 130g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 10 až 12 jahod

Na želatinovou vrstvu

  • 160g jahodové želatiny
  • 0,3l vařící vody
  • 0,3l studené vody

Postup

Korpus

Rozpustíme 150g másla. Pokud máslo chcete rozpustit v mikrovlnné troubě, postačí cca 30 až 40 sekund. Troškou rozpuštěného másla vymažeme plech, ve kterém bude celý dort. Použijte tedy plech s vysokým okrajem.

4

300g sušenek dáme do mixéru a mixujeme, tak aby byly hrudkovitě nasekané, ale ne úplně na prach. Poté sušenky dáme do mísy a hněteme spolu s rozpuštěným máslem.

10

Jakmile je směs spojená, natěsnáme vrstvu této hmoty na dno plechu. Kupříkladu pomocí skleničky uválíme sušenky tak, aby byly silně stlačené.

11

Jakmile je korpus takto připraven, dáme jej do lednice.

Tvarohová vrstva

Do mísy dáme 1 a 12 lžíce želatinového prášku a zalijeme 1 litrem vroucí vody. Želatinové prášky se mohou lišit, takže se raději řiďte poměrem na etiketě. Dobře promícháme, dokud se veškerá želatina nerozpustí. Poté dáme stranou.
500g krémového sýra dáme do mísy spolu se 130g cukru. Pomocí ručního mixéru sýr s cukrem vyšleháme, dokud není hezky nadýchaná. Je lepší mít sýr v pokojové teplotě – půjde to snáz.

Přidáme 1 lžičku vanilkového extraktu a průběžně přidáváme zchladlou želatinu. Šleháme, dokud není veškerá želatina zapracována a krém je bez hrudek. Výsledný krém by měl mít řídkou konzistenci podobně jako mléčný koktejl.

Z lednice vyndáme zchladlý korpus a pomocí vidličky do něj opatrně napícháme dírky po celé ploše. Poté zalijeme připraveným krémem a necháme vše odpočinout cca 10 minut v pokojové teplotě.

Mezitím si nakrájíme jahody. Nejprve je rozkrojíme napůl podél jejich užší strany, aby srdíčka byla co největší. Poté vršek jahody, kde je normálně stopka, odkrojíme a vytvoříme velké V. Lépe snad vysvětlí obrázek. ?

26

Každou jahodu poté jemně vložíme do krému tak, aby lehce zapadly. Kdyby nezapadly, tak později mohou v růžovém želé plavat.

27

Plech překryjeme fólií a chladíme alespoň 4 hodiny, nebo přes noc. Kdyby nebyl krém pořádně vychlazený, tak se při přidání želé rozvlní.

Želatinová vrstva

160g želatiny s jahodovou příchutí dáme do mísy, zalijeme 0,3 litry vroucí vody a šleháme (stačí i vidličkou) dokud se želatina nerozpustí. Poté přidáme 0,3 litru STUDENÉ vody a opět důkladně promícháme.

34

Jakmile želatina vychladne, nalijeme ji přes připravenou krémovou vrstvu s jahodami, aby byly všechny jahody utopené. Pokud by nebyla želatina chladná, tak rozpustí krém a opět se stane, že budou v želé plavat kousky krému, nebo i jahod.

35

Opět překryjeme fólií a necháme 4 hodiny chladit. Poté je hotovo!

Dobrou chuť!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Jeden komentář

  1. Proč si nemohu recept vytisknout? Nikde jsem nenašla možnost tisku. (Při volbě CTRL C – CTRL V se tiskne i reklama – zbytečně). Poradíte mi. Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button