Recepty

2 nejchutnější recepty z lahodné cukety

Cuketové hranolky s česnekem a parmezánem

Budeme potřebovat:

  • 700g cuket (asi 4 – 5 menších/středních cuket)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 stroužky třeného česneku – šetřit jím ale nemusíte a klidně použijte více
  • 3/4 hrnku strouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

A jak na to?

  1. Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C
  2. Vyložíme plech alobalem anebo jej vymažeme rostlinným olejem
  3. Cuketu nakrájíme na tlusté hranolky. (Cuketu podélně rozkrojíme na polovinu a pak každou půlku opět podélně na polovic. Takto máme z každé cukety 4 veké hranolky)
  4. V míse si smícháme olej, citronovou šťávu a česnek
  5. Cukety rovnoměrně rozprostřeme na plech a potřeme je směsí z oleje, česneku a citronu
  6. Posypeme parmezánem. Pokuste se o to, aby co nejvíce parmezánu bylo přímo na cuketách. Klidně jen seškrábněte z plechu a dejte zpět na cukety
  7. Nakonec okořeníme solí a pepřem a pečeme 11-13 minut
  8. Dejte plech dejte blíže k vrchní hraně trouby a nechte parmezán zapéct do zlatova
  9. Můžeme si pochutnávat!

Těstoviny s cuketou a mandlemi

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky rozpůlených cherry rajčat
  • 2 lžíce nakrájené šalotky
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • špetka cukru
  • 5 lžiček olivového oleje
  • 250 g těstovin
  • 1 a 1/2 lžičky třeného česneku
  • 3 hrnky nakrájené cukety
  • 180 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce nakrájené máty
  • 3 lžíce parmezánu
  • 3 lžíce pražených nakrájených mandlí

A jak na to?

  1. Podle návodu uvařte těstoviny a slijte je. V míse smíchejte rajčata, šalotku, tymián, citronovou šťávu, sůl a pepř, cukr, olivový olej (prvních 7 ingrediencí)
  2. Ve velkém hrnci rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm česnek. Přidejte cuketu a krátce osmahněte. Vlijte vývar a přiveďte jej k varu
  3. Vmíchejte uvařené těstoviny a půlku máty, odstavte ze sporáku. Vmíchejte rajčatovou směs (z mísy)
  4. Jídlo podávejte v miskách (toto množství je na 4 porce) a ozdobte zbylou mátou. Nakonec posypejte parmezánem a mandlemi

 

 

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button