ReceptyZdraví

Obyčejný kefír? Překvapí vás, jak skvělé účinky může mít!

Kefír. Fermentovaný pokrm, který se vyrábí z mléka. Kromě toho, že dobře chutná má také plno prospěšných látek, které umí působit na lidské tělo. Například obsahují spoustu prospěšných probiotických bakterií a kvasinek. Lidé jej často přirovnávají k jogurtu, nicméně další se shodují na tom, že je chutnější.

Kefír působí na imunitní systém

Střevo díky kefíru získává prospěšné mikroorganismy, které jsou nutností pro správně fungující trávicí systém a zdravou imunitu. Tento kvašený mléčný nápoj původem z Kavkazu se nejčastěji připravuje z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna. Vyráběl se původně v kožených vacích, které byly zavěšeny u vchodu. Kdokoliv okolo něj šel, zaklepal na vak, aby mléko zůstalo s kefírovým zrnem smíchané. Kde všude kefír působí?

Pomáhá s trávením

Kefír má přirozeně velmi nízký obsah laktózy díky čemuž je snadnější jej strávit. Obsahuje probiotické bakterie a ty se pouští do boje se „špatnými látkami“. Navíc v těle podporují trávicí trakt. Jestliže máte problémy s trávením jako například syndrom dráždivého tračníku, je kefír ideální pomocí.

Působí na kůži

Říká se, že pokožka odráží celkové zdraví vašeho těla a pokud není střevo v dobrém stavu, pravděpodobně se to ukáže i na vaší pokožce. Jelikož kefír bojuje proti autoimunním nemocem, pomůže například proti ekzémům nebo proti akné.

Výroba vlastního kefíru

Kefír si běžně koupíte v obchodech, nicméně si ho můžete připravit také doma. Nutností je pořídit kefírová zrna, která jsou pro růst kultury nutností. Vypadají jako vařený květák a jde o směs aminokyselin, lipidů, rozpustných polysacharidů a bílkovin. Množí se v mléce a mohou existovat prakticky „napořád“. Chcete si i vy doma připravit vlastní kefír? Zkuste to podle našeho receptu!

Co budete potřebovat:

  • ½ polévkové lžíce zrn kefíru
  • 3 ml kravího nebo kozího mléka

Jak postupovat:

Kefírová zrna dejte do uzavíratelné mísy, přidejte mléko, zavřete a nechejte působit čtyřiadvacet hodin. Jakmile mléko ztuhne, máte hotovo, kefír je připraven. Směs velmi dobře promíchejte a sceďte. Zrna můžete nasypat do nového mléka a kefír, který jste si připravili, můžete konzumovat!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button