Proč vakuovat potraviny
![](https://napadov.cz/wp-content/uploads/2017/01/vakuování.jpg)
Lidé odpradávna hledají různé způsoby, jak uchovat potraviny dlouho čerstvé. Dnešní doba nás již nenutí dělat zásoby na zimu, přesto je skladování potravin nezbytnou součástí naší domácnosti. Jedním z řešení může být vakuování.
Co je vakuování
Tento způsob skladování uchovává potraviny déle čerstvé a chrání je před vlivy vnějšího prostředí. Je to způsob, při němž odsajeme vzduch, bez použití konzervačních či jiných chemických látek.
Principem vakuování je snížení tlaku vzduchu v nádobě či obalu – dojde k odstranění kyslíku, který způsobuje proces oxidace, podporuje růst mikroorganismů či způsobuje poškození zamrazovaných potravin mrazem.
Výhody vakuování:
- Potraviny si zachovají svoji chuť, vitamíny, nutriční hodnoty, vůni či přirozenou vlhkost.
- Prodlužuje životnost skladovaných potravin.
- Zabráníme přístupu bakterií, plísní či dalších mikroorganismů a následnému znehodnocení potravin.
- Potraviny lze uchovávat v nádobách, sáčcích či boxech v lednici, mrazničce nebo ve spíži.
- Při uchovávání ve spíži se k potravinám nedostanou hlodavci.
- Vakuování brání zvlhnutí suchých potravin.
Nevýhody
Potraviny bohužel neochráníte před bakteriemi způsobujícími botulismus, ty se množí v pokojové teplotě a bez přítomnosti kyslíku. Pokud chcete uchovávat potraviny tímto způsobem, musíte si být jisti zdrojem nákupu potravin.