Rady a tipyZdraví

Ořechová másla jsou aktuálním hitem. Zjistěte, zda jsou zdravá, či nikoliv

V poslední době se roztrhl pytel s různými ořechovými másly. Zatímco před pár lety znali arašídové máslo jen ti, kteří kdy vycestovali do zahraničí a měli možnost se tam s touto pochoutkou setkat, dnes jí oříšková másla kdekdo. Jsou totiž často prezentována jako zdravá alternativa k oblíbeným čokoládovým pomazánkám, které ale obsahují příliš cukru, tuku a kalorií.

To, že jsou chutné a mimořádně oblíbené, se jim skutečně nedá upřít. Hodí se nejen jako mazání na pečivo, ale snadno s nimi dochutíte třeba ovesnou kaši nebo jiné cereálie a dají se využít i při pečení a přípravě dezertů.

Jak je to ale s jejich výživovou hodnotou? A jsou skutečně tak zdravé, jak se o nich říká, nebo se jedná jen o další marketingový trik?

Výživová hodnota

Ořechová másla jsou z podstaty věci velmi kalorická. Obsahují totiž převážně rozmělněné ořechy, které samy o sobě obsahují velké množství tuku, a většinou se k nim přidává cukr nebo čokoláda na dochucení. Pokud jde tedy o kalorickou hodnotu, je to skutečná bomba. Nedá se tedy v žádném případě říci, že by byla o něco dietnější než obyčejná nutella.

Na druhou stranu se jim ale musí přiznat, že většinou obsahují zdravé tuky a obsah cukru v nich bývá menší. Navíc, když si takové máslo vyrobíte sami doma, máte zcela pod kontrolou jeho složení a na cukru můžete šetřit nebo doslazovat zdravějšími sladily.

Kromě toho obsahují ořechová másla hořčík, draslík, vitamín B6 i vitamín E a řadu antioxidantů. Nejedná se tedy jen o prázdné kalorie, které se vám usadí na bocích, ale kromě krátkodobého požitku z nich nic nezískáte.

Ochrana proti Alzheimerovi

Některá ořechová másla, zejména to arašídové, obsahují látku, která prý dokáže chránit mozek před rozvojem některých chorob, mezi nimi třeba i před obávaným Alzheimerem. Pokud už jste tedy starší ročníky, možná nemusí být od věci dopřát si čas od času sladkou snídani s trochou arašídového másla. Mohlo by vám to pomoci udržet se déle v dobré kondici.

Zdravý tuk

Ne každý tuk je špatný, to už snad víme všichni. Naopak, tuky jsou pro naše tělo nezbytné a představují zásadní zdroj energie. Ořechová másla obsahují tuky, které jsou zdraví prospěšné. Neznamená to, že se mohou konzumovat bez omezení, ale když už si je dopřejete, není nutné si to vyčítat. Stále ale platí, že porce ořechového másla by mělo být malá, maximálně 20 gramů denně, pokud nejste na redukční dietě. S konzumací tuků se také pojí nutnost zdravého energetického výdaje, což znamená pravidelné cvičení. Dejte si pozor na složení výrobku, někteří výrobci másla šidí a přidávají do nich nezdravé ztužené tuky.

Silné srdce

Právě i díky přítomnosti zdravých tuků se ořechová másla považují za prospěšná pro srdce. Tyto tuky totiž nezatěžují cévy a nezanáší je, takže se eliminuje vznik kardiovaskulárních onemocnění, včetně infarktu nebo mozkové příhody. Pomáhají také držet v normě hladinu cholesterolu a podporují správné fungování metabolismu.

Hezčí postava

Světe div se, ale i tučné ořechové máslo vám může pomoci k vytoužené postavě. Je to díky jeho vysokému obsahu bílkovin a vlákniny. Obě tyto složky totiž pomáhají déle udržet pocit sytosti, a vy se tak nevystavujete riziku přejídání. Dopřejete si sladkou a chutnou snídani, která vám ale zaplní žaludek až do oběda, a vás už kolem desáté nebude honit mlsná. To je při hubnutí zásadní. Nemít hlad a přesto tělu dopřát to, na co máte chuť. To je přeci klasická situace, kdy se vlk nažere a koza zůstane celá.

Nebojte se tedy pořídit si kvalitní ořechové máslo a čas od času si jej dopřát jako zdravou sladkost. Určitě je to lepší varianta než klasické čokoládové pomazánky. Ale hlídejte si množství!

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button