Rady a tipyRecepty

Připravte si svůj bylinkový olej

Máte rádi netradiční chutě? Vyzkoušejte domácí bylinné oleje.

Jaké bylinky a koření jsou vhodné k nakládání?

  • bazalka, tymián, kopr, pažitka, česnek, rozmarýn, estragon, chilli papričky, máta, oregano
  • kuličky pepře, semínka kmínu, kopru, fenyklu, anýzu, bobkový list
  • použít můžeme i citron nebo zázvor

Jaké druhy olejů jsou vhodné k nakládání?

Záleží na vaší chuti – někdo má raději olej výraznější, někdo zase decentnější (tady vynikne více bylinka, kterou přidáte). V kuchyni se nejčastěji používá řepkový, slunečnicový (vhodný pro maceraci bylin je bio, nemá výraznou vůni a rychle vsakuje), olivový ale také rýžový (je téměř bez chuti, proto je pro tyto účely ideální).

Co ještě potřebujeme kromě oleje a bylinek?

Důležitá je vhodná nádoba, nejlepší je skleněná láhev s kvalitním uzávěrem. Plastová se nedoporučuje, olej může chytit nepříjemnou pachuť.

Obecné rady a postup jak připravit bylinkový olej

  • Lahev si vyvaříme, abychom zlikvidovali bakterie.
  • Vybrané bylinky opláchneme a necháme je zcela oschnout.
  • Vložíme je do sklenice, můžeme je dát vcelku (proces bude trochu pomalejší, ale výsledný efekt hezčí pro oko) nebo je můžeme pokrájet (látky se tak uvolní rychleji a ve větším množství).
  • Zalijeme olejem (bylinky musí být zcela ponořené, jinak hrozí plesnivění), uzavřeme, můžeme lehce zahřát ve vodní lázni, postavíme na teplé místo a necháme louhovat zhruba 3 – 4 týdny.
  • Během této doby lahev občas protřepeme.
  • Po uplynutí doby můžeme, ale nemusíme, olej přecedit přes plátýnko.

Některé recepty

  • Základní bylinkový olej – 5 snítek bylinek dle chuti (jeden druh či směs), 500 ml oleje.
  • Vanilkový olej – 10 vanilkových lusků, 300 ml oleje.
  • Tymiánovo – citronový olej – čerstvý tymián, bio citron, bobkový list, barevný pepř celý, olivový nebo jiný rostlinný olej.
  • Rozmarýnový olej – čerstvý rozmarýn, česnek, barevný pepř celý, chilli papričky, olivový olej.
  • Bazalkový olej – 60 g sušené bazalky, 1 l olivového oleje.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button