Dům a zahradaRecepty

Stravujte se sezónně! Získáte čerstvé živiny a obměníte nudnou kuchyni

Jaro přináší příval živých barev a chutí, a to nejen v podobě rozkvetlých květin, ale také sezónní zeleniny. Jarní zelenina, od křehkého salátu po jemný chřest, je osvěžující změnou po vydatných zimních pokrmech. V tomto článku se seznámíme s některými úchvatnými druhy jarní zeleniny a nabídneme kreativní způsoby, jak je zařadit do vašich každodenních jídel.

Proč se stravovat sezónně?

Sezónní stravování přináší nespočet výhod pro naše zdraví i životní prostředí. V prvé řadě lze říct, že sezónní produkty jsou často čerstvější a chutnější, protože se sklízejí v době své největší zralosti. To znamená, že jsou typicky plné živin a lahodných přírodních chutí, což zvýrazňuje chuť vašich jídel. Navíc když se stravujeme sezónně, podporujeme místní zemědělce a snižujeme uhlíkovou stopu spojenou s přepravou potravin. Výběrem ovoce a zeleniny, které se pěstují v okolí a dozrávají v dané sezóně, minimalizujeme potřebu dálkové přepravy a skladování, čímž snižujeme emise skleníkových plynů. Sezónní stravování navíc podporuje rozmanitost našeho jídelníčku, protože během roku střídáme různé druhy ovoce a zeleniny, což zajišťuje široké spektrum živin pro naše tělo. Sezónní stravování celkově prospívá nejen našemu zdraví a životnímu prostředí, ale také nás hlouběji propojuje s rytmem přírody a cykly ročních období. 

Chřest

Chřest je typickou jarní zeleninou, která předznamenává příchod sezóny. Je křehký, chutný a neuvěřitelně všestranný. Vychutnejte si ho opečený s kapkou olivového oleje a posypaný mořskou solí jako jednoduchou, ale chutnou přílohu. Můžete jej také přidat do těstovin, quichů nebo salátů, abyste získali křupavost a svěžest.

Hrášek

Ať už dáváte přednost hrášku jakéhokoliv druhu, na jaře je čas dopřát si tyto malé sladké klenoty. Hrášek se hodí na svačinu, ale udělá i skvělou přílohu ke smaženým pokrmům a salátům dodá příjemně křupavý element. Čerstvý zahradní hrášek svou zářivou barvou a sladkou chutí vylepší rizota, polévky a těstoviny.

Špenát

Pepkova oblíbená zelenina, špenát, je na jaře v nejlepší formě. Špenát je plný živin, jako je železo a vitamin C, a dodá každému jídlu pořádnou porci vitamínů. Použijte ho jako základ salátů, přidejte ho do polévek a dušených pokrmů nebo ho rozmixujte do koktejlů, abyste získali maximum zdravých živin.

Ředkvičky

Ředkvičky mají různé barvy a chutě, od peprných až po jemně sladké. Tato křupavá kořenová zelenina dodá salátům a sendvičům výraznou barvu a osvěžující chuť. Zkuste nakrájet ředkvičky na tenké plátky a smíchat je s citrusovou zálivkou, abyste získali jednoduchou, ale velmi křupavou přílohu.

Artyčok

I když v naší kuchyni nemají takovou tradici, jsou lahodnou jarní pochoutkou, kterou stojí za to prozkoumat. Uvařte je v páře nebo v hrnci, dokud nezměknou, pak z nich jeden po druhém oddělte listy a namočte je do rozpuštěného másla. Srdce artyčoku je ceněným pokladem, křehké a aromatické, ideální do salátů, těstovinových pokrmů nebo k samostatnému vychutnávání.

Jarní cibulka

Jarní cibulky jsou díky své jemné chuti a křehkým zeleným natím univerzálním doplňkem jarních pokrmů. Použijte ji syrovou do salátů nebo pomazánek, abyste je osvěžili, nebo ji grilujte, aby vynikla její přirozená sladkost. Dobře se hodí také do smažených pokrmů, frittaty a slaných koláčů.

Řeřicha

Peprná řeřicha dodá jarním salátům a sendvičům výraznou chuť. Je také vynikající, když se přidá do polévek nebo se přimíchá do krémových omáček a dresinků. Zkuste řeřichu použít jako podklad pro grilované ryby nebo kuřecí maso nebo ji zakomponujte do jarního pesta, které bude jedinečným zpestřením klasické omáčky.

Jarní sezónní zelenina nabízí spoustu chutí a textur, kterými můžete obohatit své kulinářské výtvory. Ať už si ji vychutnáváte syrovou v salátech, vařenou v sytých pokrmech nebo rozmixovanou ve smoothies a omáčkách, tato zelenina jistě rozzáří váš talíř i chuťové buňky. Přijměte svěžest jara a nechte se těmito sezónními pochoutkami inspirovat k dobrodružstvím v kuchyni.

Sezónní stravování vám také pomůže ušetřit, protože čerstvé potraviny jsou obecně levnější a mnohdy je můžete pořídit i v zajímavých výprodejích, aby je pěstitelé prodali a nemuseli je vyhodit. Proto jde nejen o zdravé, ale i ekonomické stravování, které se rozhodně vyplatí.

ZDROJ: https://aktin.cz/tipy-na-jarni-sezonni-potraviny-a-co-s-nimi
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Joaquin Egea: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/chleba-jidlo-talir-restaurace-88923/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button