Recepty

Originální dezert – jablečné hranolky s karamelovým dipem

Potřebujeme

  • Listové těsto
  • Jablečná náplň-přesnídávka koupená nebo domácí
  • Jedno vejce
  • Hrubý cukr
  • Karamelová omáčka

Postup

Krok 1

Listové těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a rozválejte ho.

Krok 2

Na těsto rozetřete jablečnou náplň, po krajích nechte kousíček volného místa a přiklopte druhým kusem těsta.

h2

Krok 3

V misce rozšlehejte vejce s trochou vody a těsto jím potřete, lehce posypte cukrem.

h3

Krok 4

Pokrájejte těsto na „hranolky“  a přeložte na plech vyložený pečícím papírem.

h4

Krok 5

Pečte asi 12 minut na 170°C.

h5

 

Domácí přesnídávku vyrobíte snadno:

Očistěte jablka, přendejte je do kastrůlku, zalijte trochou vody a nechte dusit, dokud nebudou jablka měkká. Můžete trochu přisladit, jablka rozmixujte v mixéru a v případě potřeby přiřeďte trochou vývaru z jablek. Můžete dochutit vanilkou (vanilkovým cukrem, esencí) nebo třeba skořicí.

Na karamelovou omáčku si v pánvi rozehřejte cukr (400g) ve dvou lžících vody, nechte zkaramelizovat. Odstavte z ohně a vmíchejte asi 60g másla, pozor, bude prskat! Nakonec už jen pomaličku vlijte horkou vodu, mléko či smetanu (opět pozor na prskání) podle toho, co máte raději, vraťte na oheň a pečlivě rozmíchejte. Omáčka zhoustne po vychladnutí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button