ReceptyZdraví

Konec náročnému vyvařování

Líná v tomto případě musíme brát jako heslo nadsazené. Rozhodně není pravda, že pokud potřebujete uvařit rychle, patříte do skupiny peciválů. Ale ruku na srdce, když chcete pro rodinu nebo přátele uvařit večeři ve všední den, víc než hodinu na přípravu jídla věnovat nemůžete.

Základem rychlého vaření je vybavená spíž a kvalitní suroviny. Zaměřte se zejména na kvalitní rýži a těstoviny. Pokud totiž nekoupíte jen ty nejlevnější bezvaječné těstoviny v diskontu, vystačíte si při konečné úpravě s minimem. Jedna z nejslavnějších italských specialit „spaghetti aglio olio“ třeba vyžaduje jen čtyři základní suroviny: špagety, česnek, olivový olej a chilli papričky. Vyplatí se mít doma také dva druhy rýže – kulatozrnnou, ze které uděláte jednoduché rizoto s hráškem i rýžový nákyp, a dlouhozrnnou basmati, na pilaf a jako přílohu k omáčkám či k receptům a la čína.

A stejně jako bude vybavená vaše suchá spíž, kde by kromě těstovin měly vždy být luštěniny, sterilovaná kukuřice, fazole, hrách a loupaná rajčata, tak by měla být vybavená i lednička a mrazák. Zvlášť v zimě se totiž nemůžete příliš spoléhat na čerstvou zeleninu, kterou musí nahradit ta hluboko zmražená. Ke stálicím v mrazáku by měly patřit fazolky a listový špenát.

KUŘECÍ PRSA S FAZOLKAMI

Příprava: 20 minut + 20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí prsa * 2 citrony * sůl a hrubě mletý pepř * 2 snítky rozmarýnu * 4 lístky šalvěje * 4 lžíce olivového oleje * 500 g fazolových lusků * 4 rajčata * 1 menší cibule * 2 stroužky česneku * 1 lžíce vinného octa

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Maso osolíme a opepříme, v pánvi na 2 lžících oleje ze všech stran zprudka opečeme.

2. Maso přendáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Ve výpeku v pánvi krátce osmahneme citrony a stáhneme z ohně. Kuřecí prsa posypeme troškou rozmarýnu, šalvějí a plátky citronu, přelijeme výpekem, obložíme zbylým rozmarýnem a dopečeme v předehřáté troubě.

3. Fazolky uvaříme v páře „na skus“, aby zůstaly křupavé. V pánvi rozehřejeme zbylý olej, vsypeme cibulku a necháme ji zesklovatět. Přidáme na klínky nakrájená rajčata, fazolky, utřený česnek, osolíme a opepříme a ještě chvíli společně prohřejeme. Stáhneme z ohně, dochutíme vinným octem a podáváme s masem.

Tip
Fazolky můžete také rovnou opékat na oleji a dusit ve vlastní šťávě. Rajčata pak ale přidejte, až když jsou fazolky téměř měkké.


TRHANEC S JABLKOVÝM KOMPOTEM

Příprava: 10 minut + 12-15 minut pečení

Pro 4 osoby

* 4 velká vejce * 350 g polohrubé mouky * 500-600 ml mléka * špetka soli * 50 g rozinek * 1 lžíce rumu * 20 g cukru krupice * 80-100 g másla * 2 lžíce cukru moučky * 1/2 lžičky skořice * jablkový kompot a mandlové lupínky k podávání

1. Rozinky propláchneme, spaříme horkou vodou, necháme okapat a zalijeme rumem.

2. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky prošleháme se špetkou soli a mlékem. Postupně přisypeme prosátou mouku a vymícháme hladké těstíčko. Nakonec přidáme namočené rozinky v rumu. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těstíčka.

3. V pánvi rozehřejeme kousek másla a postupně upečeme po obou stranách čtyři vyšší placky, podobně jako palačinky. Pomocí dvou vidliček je roztrháme na talíři na menší kousky a podáváme přelité jablečným kompotem, poprášené moučkovým cukrem se skořicí a posypané mandlovými lupínky.

Tip
Na domácí kompot poduste doměkka na kostičky nakrájená oloupaná jablka podlitá trochou vody a dochuťte cukrem a citronovou šťávou, hřebíčkem, skořicí nebo badyánem.


PEČENÉ BRAMBORY SE SLANINOU A SÝREM

Příprava: 10 minut + 40-45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor * 1 lžíce oleje na vymazání plechu * 150 g slaniny * 150 g plátkového sýra, např. moravský bochník, gouda apod. * 200 ml kysané smetany * hrst usekané pažitky * sůl

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Brambory ve slupce dobře omyjeme, vydrhneme kartáčkem a podélně rozkrojíme na poloviny. Plech potřeme olejem a rozložíme na něj brambory řeznou plochou nahoru. Pečeme v předehřáté troubě asi 40-45 minut, podle velikosti brambor.

2. Chvíli před dopečením na každou bramboru položíme plátek slaniny a pečeme, dokud se slanina nerozpeče dokřupava. Nakonec přes slaninu položíme kousek sýra a dopečeme, dokud se sýr neroztaví.

3. Zakysanou smetanu rozmícháme, dochutíme solí a vmícháme do ní usekanou pažitku. Pečené brambory podáváme jako hlavní chod se zakysanou smetanou nebo jako přílohu.

Tip
Brambory můžete před pečením posypat kmínem nebo obložit lístky bylinek, například šalvěje. Do zakysané smetany můžete přidat brynzu nebo lučinu, popřípadě ji dochutit prolisovaným česnekem.


BRAMBOROVO-CELEROVÁ POLÉVKA

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 500 g brambor * 450 g řapíkatého celeru * 2 lžíce másla * 1 cibule * 2 stroužky česneku * 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru * sůl a mletý bílý pepř * 1/2 lžičky drceného kmínu * hrst zelené petrželky * 200 ml smetany * 4 plátky slaniny * špetka muškátového oříšku

1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Z celeru oloupeme tuhá vlákna a nakrájíme ho na kousky. V kastrole zpěníme na másle pokrájenou cibulku a česnek.

2. Vsypeme zeleninu, posypeme kmínem, krátce osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí.

3. Stáhneme z ohně, přidáme petrželku a vše rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto. Přidáme smetanu, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s plátkem slaniny a poprášené muškátovým oříškem.

Tip
Slaninu, nejlépe pancetu, rozpečte nasucho v nepřilnavé pánvi nebo ji rozpečte pod grilem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button