18 praktických tipů na skladování potravin
1. Cibule skladované v punčoše, vydrží až 8 měsíců
2. Jemné bylinky skladujte jako květiny. Dejte do pytlíku, zavažte gumičkou a dejte do lednice
Ovšem neuvazujte gumičku nadoraz, aby mohly bylinky trochu dýchat, jinak se Vám zapaří.
3. Olejovité bylinky skladujte nasucho
Olejovité bylinky jako je tymián stačí zavěsit v pokojové teplotě.
4. Použijte přípravek z octa, aby vše bobulovité vydrželo déle
Vytvořte mix jednoho dílu octa (Vinný či jablečný) a deset dílů vody. Poměr je vylad+ěn tak přesně, že nebudete cítit chuť octa. Jahody či maliny jen operte v této lázni, slijte, osušte a dejte do lednice. Například maliny vydrží o týden déle, jahody až o dva týdny déle bez měknutí!
5. Neskladujte cibuli spolu s bramborami
Cibuli vyhovuje chladné, suché prostředí.
6. S bramborami naopak skladujte jablka
Brambory pak nebudou tak rychle klíčit.
7. Stačí jedno shnilé jablko a zkazí se všechny okolo
8. Potřete nakrojenou část sýra máslem, aby neosychal
9. Zamrazte bylinky v olivovém oleji nebo másle
Ideální je použít klasické formičky na led. Bylinky do sebe natáhnou olej a kostky jsou ideální pro práci. Stačí vyklepnout a poslouží jako základ pokrmu. Nejlepší je takto zamrazit: Rozmarýn, Šalvěj, Tymián a Oregáno. Naopak Kopr, Bazalka a Máta by vždy měly být čerstvé.
10. Chřest skladujte jako řezané květiny
Teda aspoň podobně. Odřízněte tvrdé kmínky, dejte do vody a překryjte plastovým pytlíkem. Takto jej dáme do ledničky. Zůstane čerstvý a křupavý minimálně o týden déle. Takto můžete skladovat i koriandr a petržel.
11. Zabalte korunky banánů do folie
Vydrží o 3 až 5 dní déle, což je obzvlášť vhod, pokud kupujete organické banány.
12. Celer a brokolicevydrží o 4 týdny déle zabaleny v alobalu
13. Umývejte lednici
Jakmile se v lednici něco zkazí, zanechává to za sebou tlupu bakterií, které se s chutí pustí do dalšího jídla. Vydesinfikujte lednici, vše pak zůstane čerstvé o něco déle.
14. Jak skladovat rajčata
Tímto Vám asi vytřeme zrak, ale neskladujte rajčata v plastových pytlících! Uvězněný Ethylen urychlí jejich kažění.
Nezralá rajčata by měla být skladována stonkem dolů, v papírovém sáčku nebo v jedné vrstvě v kartonové krabici a to v chladu, dokud nebudou červená. Aby zrála rychleji, skladujte je v společně s ovocem. Plyny které vylučuje jim totiž pomohou k rychlejíšmu uzrání.
Zralá rajčata skladujeme ideálně v pokojové teplotě z dosahu slunečníího světla,kupříkladu v kredenci. Naskládána v jedné vrstvě, nedotýkající se jedno druhého a stonkem vzhůru. Ideální je mít je třeba ve dvou přepravkách nad sebou.
Přezrálá rajčata by měla být v lednici.
15. Použijte odříznutá hrdla plastových lahví k ideálnímu uzavření plastových pytlíků
Toto ovšem používejte pouze k uskladnění suchých nebo vysušených potravin.
16. Opražte oříšky. Čím dříve, tím lépe a poté šup do mrazáku
Opražené oříšky mají výraznější chuť, vydrží déle a dají se použít do receptů které si říkají o pražené či nepražené oříšky. Rozprostřete je v jedné vsrtvě na plechu a pečte při teplotě 175 stupňů po dobu 15 minut, nebno dokud nejsou zlatavě hnědé a voňavé
17. Houby skladujte v papírové tašce, nikoliv v plastovém pytlíku
Plastový pytlík uvězní vlhkost a houby začnou plesnivět. Dejte je raději do papírového sáčku a skladujte v lednici, či na chladném, suchém místě.