Udělejte si doma Itálii! Recept na sicilské cannolli
Ingredience
na trubičky
- 4 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1/4 lžičky soli
- 3 lžíce změklého másla
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 2 lžičky skořice
- 3/4 hrnku sladkého vína (Marsala nebo portské)
- olej na smažení
náplň
- 4 hrnky ricotta sýru
- 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1/3 hrnku jemně sekaných koktejlových třešní
- 1/4 hrnku čokoládových lupínků
na ozdobu
- moučkový cukr
- koktejlové třešně
- čokoládové lupínky
Navíc potřebujeme formičky na trubičky. Pokud je nemáme, můžeme je vytvořit svépomocí z několika úzkých dřevěných špalíčků, obalených alobalem.
Postup
Krok 1
Kromě vína smícháme všechny přísady na trubičky. Je důležité vše důkladně promíchat dohladka.
Krok 2
Pomalu přiléváme sladké víno.
Krok 3
Z těsta vytvoříme malé kuličky, které necháme 30 minut odpočívat.
Krok 4
Přichystáme si formičky na trubičky. Kuličky vyválíme v tenké placky a namotáme je na formičky.
Krok 5
Smažíme v rozpáleném oleji. Zhruba minutu, dokud trubičky nezezlátnou. Hotové trubičky odložíme na papírové ubrousky, které je zbaví přebytečného tuku.
Krok 6
Cca po minutě trubičky zbavíme formiček a necháme na ubrousku zcela vychladnout.
Krok 7
Zatím si připravíme náplň. Smícháme ricottu, práškový cukr a vanilkový extrakt. Koktejlové třešně zmáčkneme mezi papírovými ručníky, abychom se zbavili veškeré vody. Do sýrové směsi přimícháme třešně a čokoládové lupínky. Dáme chladit do lednice na cca 30 minut.
Krok 8
Směs si dáme do cukrářského sáčku a plníme trubičky. Zdobíme moučkovým cukrem, čokoládou a koktejlovou třešní.
Tip
Čokoládu a koktejlové třešně můžeme nahradit sekanými pistáciemi, citrónem nebo do krému můžeme přidat arašídové máslo.