Vyrábíme domácí pečený čaj
Už jste tento název někdy slyšeli, ale nevíte co to je? Nebo jste už tuhle dobrotu okusili a její chuti propadli? Tento nápoj si můžete připravit i doma a dáte do něj ovoce, které máte rádi. Výhodou je, pokud máte zahradu a na ní různé druhy ovoce. Ale pokud nejste její vlastníci, nevadí. Můžete se zúčastnit různých samosběrů nebo si ovoce koupit v sezoně, když je ho všude dostatek a ceny jsou celkem příznivé. Navštívit můžete také farmářské trhy, které jsou dnes na spoustě míst. Pokud dáte čaj do pěkné skleničky a dozdobíte víčko, může to být i vlastnoručně vyrobený vhodný dárek.
Jak si tedy pečený čaj připravit?
Asi vás nepřekvapí, že základem je ovoce. To může být čerstvé ale i mražené. To v případě, pokud ho chceme různě míchat, každý druh ovoce dozrává v jinou roční dobu. Vždy je lepší, když zhruba jeho polovinu tvoří kyselejší druhy jako je třeba rybíz.
Kombinovat můžeme dle svých chutí – jablka, hrušky, jahody, broskve, meruňky, ostružiny, maliny, ananas, borůvky, třešně, brusinky, rybíz, hroznové víno, višně ale také třeba jeřabiny. Prostě, co vás napadne. Dále budeme potřebovat cukr a koření. Žádné konzervanty ani umělá barviva.
Suroviny:
1 kg rybízu
1 kg letního ovoce
¾ kg cukru (můžeme použít i třtinový)
2 lžičky skořice
4 kusy badyánu (pro vůni)
5 hřebíčků
2 citrony (oloupané a zbavené hořké bílé blány)
2 dcl rumu (nemusí být – pokud chceme čaj podávat i dětem)
Postup:
- 1. Ovoce nejprve důkladně omyjeme, odstraníme slupky, stopky či jadřince. Větší plody nakrájíme na kostky, drobnější můžeme nechat celé.
- 2. Vše vložíme do hlubšího pekáče, zasypeme cukrem, přidáme koření, pokud se rozhodneme pro variantu s alkoholem, přilijeme rum. V některých receptech se rum přilévá až po upečení. Volba je na vás. Můžete vyzkoušet obě možnosti a zjistit, co je podle vás lepší.
- 3. Pekáč se směsí vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 – 200°C. Během pečení občas promícháme. Ovoce musí pustit šťávu, počítejte tak 30 – 45 minut.
- 4. Během pečení si přichystáme skleničky, ve kterých budeme čaj uchovávat. Plníme ještě horkou směsí. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Použití:
Do hrnečku dáme 1 – 2 lžíce směsi a zalijeme horkou vodou. A potom už si jen užíváme chuť vynikajícího ovocného čaje. Na dně hrníčku na nás čeká pochoutka v podobě kousků ovoce, které samozřejmě můžeme sníst.
Ale pozor, čaj nemusíme konzumovat jen za tepla. V létě, za horkých dnů, jistě oceníme i studenou variantu. Směs zalijeme vychlazenou perlivou či neperlivou vodou. A určitě nic nezkazíme, pokud přidáme snítku meduňky či máty.
Určitě vám nemusím říkat, že si nejen pochutnáte, ale také tělu dodáte celou řadu vitamínů a vlákniny, které ovoce obsahuje.
Některé přísady a jejich vliv na lidský organismus
Rybíz – všichni známe černý, bílý a červený. Bobule všech druhů obsahují vitamíny C, B1, B2,B3,B5,B6, provitamín A, vápník, železo, zinek, mangan a draslík. Toto ovoce pomáhá při nachlazení a chřipkových onemocněních (snižuje horečky). Díky provitamínu A a antokyanovým barvivům má příznivý vliv na zrak.
Skořice – většina z nás ji používá coby koření především při přípravě sladkých jídel. Ale víte, že díky vysokému obsahu silic, má mnoho pozitivních účinků na náš organismus – kladně působí například na zažívání (tím přispívá k hubnutí), snižuje hladinu cholesterolu, má schopnost ředit krev a díky tomu nevznikají v těle krevní sraženiny, celkově pozitivně ovlivňuje krevní oběh, léčbu kožních nemocí, zvyšuje mozkovou činnost a má dezinfekční a antibiotické účinky.
Badyán – ač je dnes toto koření dosti známé, je málo využívané, což je poměrně škoda, jelikož má i dobrý vliv na naše zdraví. Celkově totiž posiluje organismus, uklidňuje žaludek a pozitivně působí při bolestech břicha. Podporuje dobrý spánek, zmírňuje nadýmání a zácpu a také kašel a bolest v krku (proto se přidává do sirupů na kašel), čaj z badyánu ulevuje při revmatismu.
Hřebíček – dříve se rovnal zlatu díky širokému spektru využití, především v lidovém léčitelství. Působí desinfekčně, ničí nežádoucí bakterie a posiluje imunitu, mírně znecitlivuje bolavá místa (používá se při zubním léčitelství), osvěžuje dech, snižuje bolest, pročišťuje organismus, podporuje činnost srdce a pozor – intenzivní vůně povzbuzuje smysly a působí jako afrodiziakum.
Musím do pečeného čaje přidávat cukr, nebo to jde i bez něj?