Dům a zahradaRady a tipy

Jak vybírat v obchodech chJak vybírat v obchodech chutný meloun?

Léto má spousta lidí spojené se sluncem, teplým počasím, dovolenou, mořem a konzumací melounu. Skvěle vás během horkých dní osvěží a také chutná. No řekněte sami, odoláte v parném letním dni osvěžení v podobě nakrájeného melounu? Aby bylo osvěžení dokonalé je nutno si vybrat ten správný meloun. A to v obchodech může být maličko problém.

Který je ten pravý?

Procházíte v obchodě regály a dojdete k melounům. Chcete si koupit ten pravý meloun, který bude uvnitř krásně červený, bude dobře chutnat a bude šťavnatý. Jenže, jak to zjistit? V obchodech vám nebudou na požádání rozřezávat jeden meloun za druhým, dokud si nevyberete ten pravý. Nemusíte v obchodech trávit spoustu času a pomocí alchymistických pokusů určit, který bude ten šťavnatý a dobrý pro vás. Jak vybírat ten správný meloun?

Sledujte jeho váhu

Když je meloun zralý, tak obvykle váží víc, než se na první pohled zdá. Stačí vám tedy, když si zvážíte dva melouny, které jsou zhruba stejně velké. Sáhněte po tom, který je těžší, protože ten by měl být také chuťově lepší, zralý.

Správná barva melounu

Je-li meloun zralý poznáte také podle toho, jakou barvu má slupka melounu. Meloun, který je dostatečně zralý, má tmavší barvu než ostatní slupky melounu. Ta barva bývá tmavě zelená. Pokud tedy uvidíte meloun, který má světle zelenou slupku, raději jej nekupujte a porozhlédněte se po jiném kousku.

Sledujte skvrny

Ideálně zralý meloun poznáte také podle skvrn, které se objevují na slupce. Obecně platí, že čím víc skvrn meloun má, tím bude sladší a také chutnější. Skvrny by poté měly být velké a žluté. Tak máte jistotu, že meloun bude opravdu zralý.

Ťuk, ťuk – kdo je tam?

Nebudete hrát tuto hru, ale klepat na meloun není úplně od věci. Jestliže se po zaťukání ozve dutý zvuk, pak máte v ruce ten správný meloun. Jiný raději vraťte, nemusí být zralý tak, jak chcete.

Pohlaví melounu

U melounů můžete rozlišovat také pohlaví. „Dívky“ bývají obecně chutnější. A jak je tedy poznat? Obvykle bývají menší a také mají mírně zploštělý tvar. Sáhněte vždycky raději po takovém kousku.

Přivoňte si!

Každý zdravý a zralý meloun má svou typickou vůni. Pokud se vám něco nezdá, meloun nevoní nebo je prostě něco podle vás jinak, raději sáhněte po jiném melounu. Tento kousek nebyl asi pěstován přirozeným způsobem.

Jaká je stopka melounu?

Pro určení zralosti melounu je dobrá také stopka. Ta musí být žlutá a až nahnědlá. Zelená stopka u melounu značí, že ještě není jeho čas, že mu musíte dát ještě chvíli, aby mohl správně uzrát.

Výběr je alchymie

Teď si možná říkáte, že výběr melounu je taková malá alchymie, ale ve skutečnosti vám to zabere jen pár minut. Odměnou vám bude chutný, šťavnatý a zralý meloun a to přeci stojí za trošku času, který strávíte výběrem, ne?

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button