Ingredience
1. recept
100 g másla
2 – 3 lžíce holandského kakaa
1 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky moučkového cukru
5 lžic mléka
několik kapek vanilkového extraktu
2. recept
150 g kvalitní hořké čokolády
1 lžíce holandského kakaa
1 hrnek cukru krystal (můžete nahradit třtinovým)
1/2 hrnku vody
3. recept
125 ml smetany ke šlehání
125 g hořké čokolády
Postup
1. recept
V hrnci na plameni nebo ve vodní lázni smíchejte 50 g másla, kakao, hladkou mouku, moučkový cukr a mléko.
Za stálého míchání zahřívejte, než se vše spojí.
Přidejte 50 g másla a vanilkový extrakt.
Pokud je hmota příliš hustá a tuhá, přidejte trochu mléka. Odstavte a použijte, jak potřebujete.
2. recept
Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu. Vmíchejte kakao, cukr a 1/2 hrnku vody.
Za stálého míchání zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne.
Odstavte a použijte.
3. recept
Na mírném plameni (nebo ve vodní lázni) zahřejte v hrnci smetanu ke šlehání. Před tím, než bude smetana vřít, ji odstavte.
Vmíchejte čokoládu, tím se rozpustí.
Použijte na dort nebo řezy.