Recepty

Extra čokoládový dort s kávou a podmáslím

Ingredience

Korpus

  • olej na vymazání formy
  • 1⅓ hrnku hladké mouky
  • ¾ hrnku holandského kakaa
  • ¼ hrnku sušeného mléka
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžičky jedlé sody
  • ¾ lžičky kypřícího prášku
  • 2 velká vejce
  • 1 žloutek
  • hrnku + 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 hrnek podmáslí
  • hrnku oleje
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¾ hrnku kávy
  • 2 lžíce třtinového cukru

Poleva

  • 90 g hořké čokolády, nakrájené na kousky
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ½ hrnku 40% smetany
  • ¼ hrnku sušeného mléka
  • ¼ lžičky soli
  • čokoládové kuličky na dozdobení (např. Maltesers)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Olejem lehce vymažte formu o velikosti 22 x 13 cm a dno vyložte pečícím papírem.
  2. Smíchejte mouku, kakao, sušené mléko, sůl, jedlou sodu a kypřící prášek ve velké míse.
  3. V druhé míse rozšlehejte vajíčka, žloutek a 1 1/2 hrnku krupicového cukru. Přidejte podmáslí, olej, vanilkový extrakt, 1/2 hrnku kávy a dobře promíchejte. Poté přelejte směs do první mísy a zamíchejte jen tak, aby se vše spojilo.
  4. Těsto urovnejte do připravené formy. pečte okolo 60 až 70 minut, nebo dokud se korpus neodlepuje od stran formy a špejle zapíchnutá doprostřed nevýjde suchá.
  5. Mezitím smíchejte třtinový cukr, zbývající kávu a 2 lžíce cukru v malé míse. Cukr se musí úplně rozpustit.
  6. Přemístěte formu s dortem na pevnou podložku a povrch dortu potřete cukrovou směsí.
  7. Nechte úplně vychladnout a poté jej teprve vyndejte z formy.
  8. Dejte čokoládu a vanilkový extrakt do mísy. přiveďte smetanu, sušené mléko a sůl k varu. Poté směs přelejte na čokoládu s vanilkou a nechte 5 minut stát.
  9. Opatrně promíchejte v hladkou směs a dokud je ještě vlažná, přelijte jí dort posazený na roštu s pečícím papírem umístěným pod ním.
  10. Ozdobte čokoládovými kuličkami a nechte dort ještě 30 minut odpočívat, než budete podávat.

malted-chocolate-cake1-940x560

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button