Dům a zahrada

Kdy sklízet ovoce a jak jej správně uskladnit?

Ovoce je zcela běžnou součástí našeho jídelníčku. Sklízíme je již celá staletí a využíváme jejich úžasnou osvěžující chuť. Od doby sklizně ovoce jsme si již zvykli na jeho konzumaci v nejčerstvější podobě, rovnou z keře nebo stromu. Pokud však nemáme možnost sníst vše najednou, existuje několik metod, jak si ovoce uchovat déle. Můžeme ho zavařovat, sušit, mrazit, či kandovat. Jak tedy správně postupovat, aby nám sklizené ovoce vydrželo co nejdéle, jak s ním manipulovat a kdy je nejlepší ho sklízet?

V případě ovoce dozrávajícího od poloviny července a později je užitečné umístit na stromy či keře pasti na škůdce, především na vosy a sršně. Nejjednodušší jsou PET lahve naplněné pivem, do kterých se hmyz snadno nechá nalákat a následně se utopí. Navíc tato metoda chrání užitečné včely, které pivo neupřednostňují, takže zůstanou mimo a neutopí se.

Maliny

Toto sladké červené ovoce se dá sbírat kdykoliv je možné jej bez poškození odstranit z keře. Pokud zůstanou maliny na keři déle a jsou přezrálé, začnou opadávat. Maliny jsou křehké a snadno se kazí, proto je uchováváme v lednici, nejlépe rozmačkané s cukrem, pokud je neplánujeme použít jako dekoraci. Na mrazení je rozložíme na tác a zmrazíme, teprve pak přendáme do mrazicí nádoby.

Ostružiny

Tyto plody jsou odolnější a skladují se lépe než maliny. Sklízíme je, když jsou zcela černé a měkké na dotek. U ostružin může být někdy obtížnější rozpoznat, kdy jsou skutečně připravené ke sběru, ale nejjednodušší strategií je prostě ochutnat. Pokud jsou sladké a není potřeba je moc kousat, jsou v ideálním stavu ke sběru. Pokud je posypeme cukrem, vydrží v lednici delší dobu. Zamrazit je můžete podobně jako maliny a užít si chutné ostružiny třeba uprostřed zimy.

Jahody

Sklízíme je, když jsou celé červené. Jahody pěstované pro průmyslové zpracování jsou odolnější a tvrdší, ale ty domácí nechme klidně na rostlině dokud nebudou příjemně měkké a dokonale sladké. Sklízíme je i s částí stonku, aby se nedostala voda do plodů, což by mohlo ovlivnit jejich chuť a zrychlit proces kažení. Uchováváme je v lednici, ideálně posypané cukrem.

Angrešty a josty

Pro zavařování sklízíme ovoce méně zralé než pro přímou konzumaci nebo výrobu marmelády. Před zpracováním je potřeba odstranit zbytky květů a stopky. Angrešt sice nepatří k nejoblíbenějším druhům ovoce, ale je plný skvělých vitaminů a dá se velmi snadno uchovávat.

Rybíz

Rybíz trháme v celých hroznech. Pokud je chceme mrazit nebo použít do koláče, kuličky oddělujeme třeba vidličkou – snažte se ale postupovat šetrně, abyste jemné kuličky nerozdrtili. Červený rybíz používáme na sirupy a marmelády, černý rybíz může být náchylnější k opadu, pokud má nedostatek vláhy, takže je potřeba jeho stav v létě pečlivě hlídat. Rybíz se dá uchovat i ve formě sirupu, který vydrží i celou zimu.

Třešně a višně

Třešně skladujeme i se stopkami, což prodlužuje jejich trvanlivost. Višně naopak trháme bez stopek, aby se zachovaly plodonosné výhonky. Před zavařováním můžeme ovoce namočit do oslazené vody, aby se odstranili případní červíci.

Jablka

Sklízíme je se stopkami a ukládáme tak, aby se navzájem nepoškodila. Zralost jablek poznáme podle hnědnutí jadérek. Sklízíme je opatrně, abychom nepoškodili stopku a aby nedošlo k jejich otlučení, které by urychlil jejich hnědnutí a kažení Po sklizni rozdělíme jablka podle kvality: nepoškozená uskladníme, poškozená co nejdříve zpracováváme.

Hrušky

Některé odrůdy jsou určeny k okamžité spotřebě, jiné se sklízejí tvrdé a dozrávají až na podzim ve sklepě. Plody pro zavařování by měly být ještě tvrdší, na povidla používáme měkčí hrušky. Záleží tedy, jakou odrůdu hrušky máte na zahradě. Nevíte-li si rady, raději se poptejte někoho zkušenějšího. Bylo by škoda čekat na změknutí hrušek, když se jich ani nemůžete dočkat.

Borůvky

Sbíráme je průběžně, protože dozrávají postupně. Zralé borůvky jsou tmavě modré. Nesklízíme je, dokud nejsou plně zralé, a při sběru je lepší používat obě ruce, aby nedošlo k poškození celého hroznu. V lednici vydrží měsíc, pokud nejsou poškozené, dají se velmi snadno také zamrazit, uchovávají si skvělou chuť.

Švestky

Ručně sklízíme švestky určené ke konzumaci. Švestky, které budou později zpracovány, můžeme snadno oklepat nebo setřepat. Při zavařování je lepší je rozpůlit a vypeckovat, protože červíci se obvykle nacházejí blíže k peckám než u třešní.

ZDROJ: https://www.levnepostriky.cz/aktuality/kdy.sklizet.oblibenou.zeleninu.ovoce.a.bylinky.ze.zahrady?srsltid=AfmBOorrwHDjkSuN5U3DZhCZtGZk-Zm20jscGG_0LmLABz6_8iD9Oq4F
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Wendy van Zyl: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1178610/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button