Dům a zahradaRecepty

Pivo nejen k pití: Vytvořte si z něj tyto lahodné recepty

Česko je národem pivařů. Pivo milujeme a pijeme jej rádi a hojně. Ne nadarmo se tímto zlatavým pokladem pyšníme, je to skutečně důvod k hrdosti. A projevuje se to i na statistikách v konzumaci piva. Podle nich je spotřeba jednoho člověka v České republice 140 litrů, a to jsou do těchto čísel započítány i děti. Reálně je to tedy ještě více a jistě se shodneme na tom, že to je docela slušné číslo. Pivo však ani zdaleka nemusí sloužit jen k pití. Může být vynikající ingrediencí do různých pokrmů. A jako správní Češi byste je jistě měli znát i vy.

Domácí radler

Zejména v posledních letech se velmi rozmohl trend pití radlerů. V létě nebo na osvěžení je to skutečně skvělá volba, která navíc chutná i těm, pro koho je hořká chuť piva až moc výrazná. Skutečný fajnšmekr ale radlery nekupuje, nýbrž si je vyrábí sám doma. Je to totiž skutečně jednoduché.

Smícháte 250 ml světlého piva s 250 ml perlivého, nealkoholického nápoje. S pivem se výborně doplňuje třeba Sprite, Fanta nebo Top Topic. Chybu ale neuděláte ani s obyčejnou malinovkou nebo vaším oblíbeným pitím. Ženy si do piva zase rády přidají ovocné sirupy, které dodají hořkému moku dokonale nasládlou chuť. Pozor si dejte pouze s kofeinovými nápoji. Ty se mohou v pivě srazit a vytvoří velmi nevábný nápoj, který pravděpodobně vylijete do odpadu.

Pivní těstíčko

Nyní už se přesuneme k samotné kuchyni. Z piva se dá skvěle vařit a výsledné pokrmy rozhodně zachutnají i těm, kdo tomuto zlatavému moku normálně neholdují. Na pivní těstíčko, které se dá použít k obalování mas nebo sýrů si připravte.

  • 2 vejce
  • 1/2 šálku piva
  • 2/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • mletou papriku, pepř a sůl na dochucení

Všechny ingredience v míse smíchejte a vyšlehejte do hladkého těsta. V tom pak obalujte kousky masa, sýru nebo zeleniny a smažte je na rozpálené pánvi nebo ve friťáku.

Pivní pomazánka

Občas se k pivu hodí něco malého zakousnout. Pokud máte zrovna chuť na nějakou pomazánku s pečivem, vyzkoušejte tuto pivní. Zkombinujete v ní pivo a sýr, což je nesmrtelná kombinace, která chutná prostě každému.

Budete potřebovat:

  • 100 g tvarohu
  • 100 g tvarůžků nebo romaduru
  • 50 g pomazánkového másla
  • 1 ks cibule
  • 50 ml světlého piva
  • 1 špetku soli, pepře, kmínu a chilli na dochucení 

Všechny ingredience vložte do misky a dobře je promíchejte. Přidejte koření dle vaší chuti. Pokud nemáte rádi ostrou chuť tvarůžků nebo jiného aromatického sýra, můžete je snadno nahradit běžným eidemem nebo goudou. Taková pomazánka pak bude vhodná i pro děti. Podávejte s čerstvým pečivem.

Pivní marináda

Období letních grilovaček je sice nenávratně pryč, ale jejich atmosféru si můžete připomenout i na domácím grilu s masem v této skvělé marinádě. Hodí se zejména k prorostlejšímu masu, takže doporučujeme plátky krkovice nebo kýty. Nachystejte si:

  • ½ hrnku oleje
  • 1 hrnek světlého piva
  • 2 lžíce soli
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce grilovacího koření bez soli

Česnek nastrouhejte nebo prolisujte do mísy a přidejte vše kromě piva. Dobře promíchejte a pomalu přilévejte pivo. Směs totiž začne intenzivně bublat a marináda by vám mohla přetéct. Poté do marinády vložte naklepané plátky masa a nechejte je minimálně 24 hodin v chladu odpočívat a nasávat dokonalou chuť marinády.

Pivní pečení

Že se z piva nedá připravit nic sladkého? Dovolte nám vyvést vás z omylu. Pivo můžete snadno přidat i do sladkého pečení. Nemusíte se vůbec bát, že byste cítili jeho chuť. Pivo zde spíše plní praktickou roli – kvasinky pomáhají nakypřit těsto a koláče či buchty jsou po upečení nádherně křehké a vláčné. Namísto vody tedy zkuste do bábovky nebo jiného těsta přidat hrnek světlého piva a uvidíte, jaká to bude změna.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button