Recepty
10 snadných dipů k chipsům, krekrům a křehkému pečivu
Ingredience
- 120 g Feta sýru
- 1 šálek nízkotučného jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku nasekaných sušených rajčat (lze použít konzervovaná sušená rajčata)
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Ve středně velké misce rozmíchejte fetu, jogurt a máslo dohladka. Smíchejte s nasekanými sušenými rajčaty a přidejte sůl a pepř dle chuti.
Česnek a jarní cibulka
Ingredience
- 1 palička česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g. smetanový sýra, pokojové teploty
- 1/4 šálku mléka
- 2-4 snítky jarní cibulky, jemně nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Rozehřejte troubu na 200 ° C, Česnek položte na kus alobalu a pokapejte olejem. Zarolujte do menšího balíčku a pečte do měkka přibližně 45 minut. Nechte vychladnout.
- Česnek oloupejte a rozmixujte v mixéru společně se sýrem a mlékem dohladka. Nalijte do mísy, přidejte jarní cibulku, sůl a pepř. Promíchejte.
Špenát a bílé fazole
Ingredience
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 stroužek česneku, nakrájený na kolečka
- 450 g. Konzervovaných bílých fazolí
- 1/2 šálku špenátu
- 4 snítky čerstvého kopru
- polévková lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a restujte po dobu 2 až 3 minut. Nechte vychladnout. V robotu rozmixujte česnek, fazole, špenát, kopr a citronovou šťávu. Osolte a opepřete dle chuti.
Lilek a bazalka
Ingredience
- 2 střední lilky, nakrájené podélně na poloviny
- 1/2 červené cibule, jemně nasekané
- 1/2 šálku nasekané čerstvé bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička vinného octa
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte pečícím papírem a naskládejte rozříznuté lilky.
- Pečte do měkka 30 až 40 minut. Poté nechte vychladnout. Lilky oloupejte, po té vložte do mísy společně s cibulí, bazalkou, olejem a octem.Promíchejte, osolte a opepřete dle chuti.
Rajče a avokádo
Ingredience
- 4 střední rajčata
- 1 avokádo, vypeckované a oloupané
- 1 jalapeno paprička nasekaná
- 3 větvičky čerstvých lístků koriandru
- 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V kuchyňském robotu rozmixujte rajčata, avokádo, Jalapeño, lístky koriandru, cibuli a limetkovou šťávu.Přidejte sůl a pepř podle chuti.
Citron, pepř, a Pecorino
Ingredience
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/2 šálku strouhaného pecorino romano (lze nahradit parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem)
- 1 lžíce jemně strouhané citronové kůry
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Ve středně velké míse důkladně smíchejte kysanou smetanu, pecorino, citronovou kůru, sůl a pepř dle chuti.
Kari a jogurt
Ingredience
1/2 šálku nízkotučného jogurtu nebo smetanové mascarpone sýr
– 1 lžíce kari
– 1 lžíce limetkové šťávy
– sůl a pepř na dochucení
Postup
- Ve středně velké míse smíchejte jogurt, kari, limetkovou šťávu, sůl a pepř dle chuti. Před podáváním uchovejte v lednici.
Čedar a paprika
Ingredience
- 120 g. strouhaného čedaru
- 1/2 šálku majonézy
- 120 g. smetanového sýra (pokojové teploty)
- 3 polévkové lžíce papriky
- 2 polévkové lžíce strouhané cibule
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V kuchyňském robotu rozmixujte čedar, majonézu, smetanový sýr a cibuli dohladka. Přidejte papriku, sůl a pepř dle chuti.
Rajčatová salsa s kukuřicí
Ingredience
- 3 střední rajčata
- vařený kukuřičný klas
- 1/2 cibule, nakrájená na hrubo
- 1 jalapeno paprička
- 2 lžíce nasekaných čerstvých lístků koriandru
- 2 lžičky octa
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Rozehřejte troubu na 180 °C, vyložte plech pečícím papírem a naskládejte na něj rajčata, kukuřici, cibuli a papričku.
- Pečte do zhnědnutí přibližně 8 až 10 minut. Poté vyjměte a nechte vychladnout.
- Vše smíchejte dohromady, zalijte octem, přidejte sůl a pepř dle chuti a opět důkladně promíchejte.
Červený pepř, ořechy a tahini
Ingredience
2 červené papriky
1/2 šálku pražené vlašské ořechy
2 lžíce tahini (pasta z drcených sezamových semínek)
2 lžičky červeného vinného octa
1 čajová lžička cukru
1/2 lžičky kmín
1/4 lžičky chilli
sůl a pepř podle chuti
Postup
- Rozehřejte troubu na 180 °C, vyložte plech pečícím papírem a na něj položte papriky.
- Pečte 8 až 12 minut, poté papriky oloupejte a vyndejte semínka.
- Všechny ingredience rozmixujte v mixéru, dochuťte solí a pepřem.