Rady a tipyRecepty

Co rychlého vařit od pondělí do pátku?

Také doma nikdy nedostanete odpověd na otázku, „Co byste si dali k jídlu“? Vyzkoušejte naše tipy na levné a zároveň rychlé večeře. Vybírejte z těstovin, rizota či zapékaných brambor.

PONDĚLÍ – Těstoviny s brokolicí a šunkou

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut

Budete potřebovat(pro 4 osoby):

  • 3 hrnky těstovin
  • 1 brokolici
  • 5 plátků šunky
  • 1 hrnek smetany
  • 1 vejce
  • 1 hrnek nastrouhaného sýra
  • máslo
  • sůl, pepř

Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Brokolici rozdělte na růžičky uvařte doměkka a ihned propláchněte studenou vodou. Pak ji nasekejte na menší kousky. Šunku nakrájejte na kousky a smíchejte s těstovinami a brokolicí. Smetanu smíchejte s vejcem, osolte a opepřete. Zapékací nádobu vymažte máslem a dejte do ní připravenou směs. Zalejte smetanou, posypejte sýrem a pečte, dokud povrch nezezlátne.

ÚTERÝ – Houbové rizoto

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 300 g rýže na rizoto
  • 150 g másla
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 200 ml bílého vína
  • 4 lžíce parmazánu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 60 g sušených hub
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup:
Houby namočte předem do studené vody. Cibuli nakrájejte a nasekejte najemno. V hrnci nechte rozpustit 100 g másla s olejem a opečte cibuli. Přidejte rýži, promíchejte a podlejte trochou vývaru. Přidejte houby, víno a za stálého míchání vařte do doby, než se tekutina odpaří. Podlejte zbytkem vývaru a vařte pod pokličkou na mírném ohni 15 minut. Hotové rizoto zjemněte máslem. Vmíchejte nasekanou petrželku a posypejte parmazánem.

STŘEDA – Farmářské brambory

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 cibuli
  • sůl, pepř, mletou papriku
  • mletý kmín
  • 300 ml smetany
  • 3 vejce
  • 3 rajčata
  • olej
  • 50 g uzného sýra

Postup:
Cibulu oloupejte a nasekejte najemno. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Oloupané brambory nakrájejte na kolečka a sýr nastrouhejte. Ve vysoké pánvi na oleji opečte cibuli. Přidejte maso a důkladně ho opečte. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte kmín a papriku. Vmíchejte rajčata, brambory a vše opatrně promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy. Zalejte smetanou, posypejte sýrem a pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

ČTVRTEK – Špagety s ančovičkami

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1 konzervu ančoviček
  • 1 balíček špaget
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 5 lžic oregana
  • sůl, pepř
  • 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
  • 1/2 hrnku olivPostup:
    Na oleji orestujte na plátky nakrájený česnek. Přidejte ančovičky, nechte je rozpustit, posypejte sušeným oreganem a vmíchejte olivy. Směs promíchejte rovnou s uvařenými špagetami. Podle chuti opepřete a před podáváním posypejte parmezánem. Můžete ozdobit lístkem bazalky.

PÁTEK – Cuketovo-mrkvové placičky

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minut

Budete potřebovat(pro 4 osoby):

  • 350 g cukety
  • 100 g mrkve
  • 150 g strouhaného sýra
  • 2 housky
  • 1 cibuli
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, majoránku
  • 3 lžíce strouhanky
  • trochu mléka
  • olej na smažení

Postup:
Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a jemně z ní vyždímejte tekutinu. Mrkev také nastrouhejte. Housky nakrájejte na kostičky a dejte do misky s mlékem. Cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Ve velké míse smíchejte cuketu, mrkev, vyždímanou housku, sýr, cibuli, česnek, vejce, strouhanku. Směs pořádně propracujte a dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vytvarujte placky a opečte je na oleji. Servírujte s bramborem a zakysanou smetanou.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button