Co rychlého vařit od pondělí do pátku?
Také doma nikdy nedostanete odpověd na otázku, „Co byste si dali k jídlu“? Vyzkoušejte naše tipy na levné a zároveň rychlé večeře. Vybírejte z těstovin, rizota či zapékaných brambor.
PONDĚLÍ – Těstoviny s brokolicí a šunkou
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Budete potřebovat(pro 4 osoby):
- 3 hrnky těstovin
- 1 brokolici
- 5 plátků šunky
- 1 hrnek smetany
- 1 vejce
- 1 hrnek nastrouhaného sýra
- máslo
- sůl, pepř
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Brokolici rozdělte na růžičky uvařte doměkka a ihned propláchněte studenou vodou. Pak ji nasekejte na menší kousky. Šunku nakrájejte na kousky a smíchejte s těstovinami a brokolicí. Smetanu smíchejte s vejcem, osolte a opepřete. Zapékací nádobu vymažte máslem a dejte do ní připravenou směs. Zalejte smetanou, posypejte sýrem a pečte, dokud povrch nezezlátne.
ÚTERÝ – Houbové rizoto
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 300 g rýže na rizoto
- 150 g másla
- 50 ml olivového oleje
- 1 cibuli
- 200 ml bílého vína
- 4 lžíce parmazánu
- 600 ml zeleninového vývaru
- 60 g sušených hub
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Houby namočte předem do studené vody. Cibuli nakrájejte a nasekejte najemno. V hrnci nechte rozpustit 100 g másla s olejem a opečte cibuli. Přidejte rýži, promíchejte a podlejte trochou vývaru. Přidejte houby, víno a za stálého míchání vařte do doby, než se tekutina odpaří. Podlejte zbytkem vývaru a vařte pod pokličkou na mírném ohni 15 minut. Hotové rizoto zjemněte máslem. Vmíchejte nasekanou petrželku a posypejte parmazánem.
STŘEDA – Farmářské brambory
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 cibuli
- sůl, pepř, mletou papriku
- mletý kmín
- 300 ml smetany
- 3 vejce
- 3 rajčata
- olej
- 50 g uzného sýra
Postup:
Cibulu oloupejte a nasekejte najemno. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Oloupané brambory nakrájejte na kolečka a sýr nastrouhejte. Ve vysoké pánvi na oleji opečte cibuli. Přidejte maso a důkladně ho opečte. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte kmín a papriku. Vmíchejte rajčata, brambory a vše opatrně promíchejte. Směs přemístěte do zapékací mísy. Zalejte smetanou, posypejte sýrem a pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
ČTVRTEK – Špagety s ančovičkami
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- 1 konzervu ančoviček
- 1 balíček špaget
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- 5 lžic oregana
- sůl, pepř
- 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
- 1/2 hrnku olivPostup:
Na oleji orestujte na plátky nakrájený česnek. Přidejte ančovičky, nechte je rozpustit, posypejte sušeným oreganem a vmíchejte olivy. Směs promíchejte rovnou s uvařenými špagetami. Podle chuti opepřete a před podáváním posypejte parmezánem. Můžete ozdobit lístkem bazalky.
PÁTEK – Cuketovo-mrkvové placičky
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minut
Budete potřebovat(pro 4 osoby):
- 350 g cukety
- 100 g mrkve
- 150 g strouhaného sýra
- 2 housky
- 1 cibuli
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, majoránku
- 3 lžíce strouhanky
- trochu mléka
- olej na smažení
Postup:
Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle a jemně z ní vyždímejte tekutinu. Mrkev také nastrouhejte. Housky nakrájejte na kostičky a dejte do misky s mlékem. Cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Ve velké míse smíchejte cuketu, mrkev, vyždímanou housku, sýr, cibuli, česnek, vejce, strouhanku. Směs pořádně propracujte a dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Vytvarujte placky a opečte je na oleji. Servírujte s bramborem a zakysanou smetanou.