Zbavte svoje tělo toxinů tímto jednoduchým salátem
Je velice důležité, abychom se starali o svoje tělo, proto by měla být každodenní součástí našeho jídelníčku i zelenina. Kromě toho, že je lehce stravitelní, obsahuje vlákninu, která prospívá našemu zažívacímu traktu a usnadňuje trávení.
Nabízíme vám velice jednoduchý recept, který může pomoci zlepšit zrak, pročistit játra a od škodlivých látek a navíc může pomoci odstranit celou řadu odpadních látek, které se v našem těle hromadí.
Hlavní surovinou je červená řepa.
Zdravotní výhody, které červená řepa poskytuje našemu tělu
Je to zelenina, která se hodí jako příloha k jídlu, ale můžete z ní vytvořit i chutný nápoj. Již po celá staletí se využívá k léčbě celé řady zdravotních potíží.
Má velký obsah železa a jódu. Obsahuje celou řadu výživných látek i antioxidantů. Může pomoci zrychlit náš metabolismus. Mezi nejúčinnější látky patří polyfenoly, které chrání nejen buněčné membrány, ale i DNA. Betalainy v ní obsažené pomáhají předcházet kornatění tepen, podporují činnost jater a pomáhají snižovat krevní tlak. Spolu s polyfenoly působí jako prevence proti volným radikálům a fungují jako ochrana proti oxidačnímu stresu. Najdeme v ní celou řadu minerálních látek. Jsou to především draslík a kyselina listová, které chrání srdce, pro posílení kostí je důležitý hořčík, energii stimulují železo a fosfor, jód podporuje produkci hormonů štítné žlázy.
Příprava salátu
Příprava je velmi rychlá a jednoduchá.
Suroviny:
- 2 – 3 bulvy červené řepy
- 2 cibule
- extra panenský olivový olej
- ocet (můžeme nahradit citronovou šťávou)
- sůl podle chuti
Postup:
- Nejprve řepu oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
- Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na jemno a přidáme k řepě.
- Přidáme ostatní ingredience a vše řádně promícháme.
Ideální je nechat salát odležet alespoň hodinu před podáváním v lednici.