Rady a tipy

Jaké bylinky můžete vypěstovat za oknem?

Čerstvé bylinky dodají chuť i vůni každému pokrmu. Kromě toho mají pozitivní vliv na naše zdraví, podpoří trávení, mají antistresové účinky, zmírňují bolest, pomáhají při detoxikaci organismu, podpoří lepší spánek. Můžete si je pěstovat v květináči či truhlíku za oknem a budete je mít stále po ruce.

Jak vybrat ty správné

Za oknem lze pěstovat celou řadu bylinek. Mezi ty nejčastější patří petrželka, pažitka, dobromysl a majoránka. Daří se však i bazalce, tymiánu, rozmarýnu, mátě nebo kopru.

Většina bylinek potřebuje slunce, aby získala aromatické látky. Pokud i vy chcete nějaké byliky pěstovat, je potřeba si pořídit vhodné sazenice. Raději však využijte služby zahradíků, než bylinky kupovat předpěstované v supermarketu. Také můžete zkusit pěstování ze semínek.

Jako substrát lze použít ten, který je namíchaný přímo pro bylinky a je k dostání v obchodníé síti, ale postačí i obyčejná zemina smíchaná s pískem. Jako spodní, drenážní vrstvu použijte kamínky nebo hliněné střepy.

Bazalka

Bazalka je základní koření, které je spjato především s italskou kuchyní. Její kombinace s rajčaty má nepřekonatelnou chuť. Pro pěstování je to bylinka nenáročná, potřebuje pouze místo, světlo a zálivku. Velmi důležitý je výživný substrát. Pozor si dejte na přelití. Kromě příjemné chuti nabízí i repelentní účinky a pozitivní vliv na trávicí soustavu. Pokud ji budete pravidelně zaštipovat nevykvete a nezhořkne.

Oregano – dobromysl

Nabízí výrazné aroma a název dobromysl si bylinka vysloužila díky pozitivnímu vlivu na naši psychiku. Stejně jako bazalka je i tato bylinka nepostradatelná pro italskou kuchyni. Ale také se objevuje v celé řadě pokrmů francouzských a mexických. Ideální je jako přísada do mletého masa. Aby se jí dařilo, potřebuje velmi slunné místo.

Tymián

Bylinka související především s kuchyní jižanskou. Miluje polostín, nemá rád přílišné horko. Docela dobře snáší i sucho. Zalévejte jej jen velmi málo. Je však náročný na živiny, proto jej pravidelně přihnojijte. Skvěle dochutí pkrmy z masa, ale lze jej použít i jako dezinfekční prostředek proti bakteriím a plísním.

Máta

Máta má nejen léčivé účinky, ale výborně dochutí celou řadu domácích limonád a svěžujících koktejlů. Hodí se i na dozdobení sorbetů, domácích zmrzlin a celé řady moučníků. Proto, aby prospívala, potřebuje slunné místo a mírnou zálivku.

Majoránka

Tato bylinka patří k těm méně náročným. Potřebuje teplejší místo, chráněné před větrem, a pravidelnou zálivku. Je to koření, které je typické pro klasickou českou kuchyni. Výborná je v kombinace s česnekem či tymiánem. Podporuje chuť k jídlu a mírní nadýmání.

Šalvěj

Bylinka, která má široké uplatnění v lidovém léčitelství. Využívá se pro své antistresové a detoxikační účinky, omezuje pocení. Podpoří trávení při konzumaci tučnějších jídel. Daří se jí na slunných místech. Je ideální bylinkou ke grilovaným masům nebo sýrům.

Rozmarýn

Bylinka, která skvěle dochutí drůbeží a jehněčí maso a ryby. Je to typická součást provensálské směsi. Ideální místo pro pěstování je slunné a potřebuje pravidelné zvlhčování rozprašovačem.

Pažitka

Bylinka, která je velmi odolná, vyžaduje však slunné místo, v květináči je potřeba ji občas přihnojovat. Ideálně dochutí celou řadu pomazánek.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button