Krása a módaZdraví

Chcete-li mít krásnou a mladou pleť, vyhněte se těmto potravinám. I malá změna může udělat hodně

Stárnutí vaší pleti je do značné míry dáno geneticky a také tím, jak se o pleť staráte. Není jedno, zda již od mládí používáte krémy a různé kosmetické produkty, či nikoliv. Poctivá péče se vám vždycky vrátí. Řada žen se ale diví, jak je možné, že mají už v relativně nízkém věku vrásky, když o pleť poctivě pečují. Na vině je totiž často strava.

Existuje samozřejmě více viníků, kteří urychlují proces stárnutí pokožky, například sluneční záření či různé toxické látky, které se do těla dostávají prostřednictvím potravy a které i zhoršují nebo spouštějí spoustu onemocnění, jako jsou cukrovka či ateroskleróza. I když nemůžeme stoprocentně všechno dostat pod kontrolu, můžeme naše tělo chránit. Třeba tím, že se vyhneme některým konkrétním potravinám.

Chcete-li vaší pleti skutečně prospět a ochránit ji před předčasným stárnutím, vyhněte se těmto potravinám.

Smažená jídla

Všichni víme, že smažená jídla nejsou zdravá a že rozhodně nijak nepodpoří naši štíhlou linii. Potraviny smažené v oleji při vysokých teplotách uvolňují volné radikály, které mohou způsobit buněčné poškození kůže. Smažené potraviny také často obsahují vysoké množství soli, což pleť dehydratuje a zbavuje ji její přirozené pružnosti. Smažené si tedy dejte opravdu jen výjimečně a po zbytek roku dejte přednost obyčejným, vařeným bramborám namísto hranolek. Brambory jsou bohaté na měď, která pomáhá při produkci kolagenu. Ten naopak zvyšuje pružnost pokožky.

Bílé pečivo

I když dnes spousta lidí pečivo zcela odmítá, není to nutné. Vhodně zvolené pečivo je dobrou součástí každodenní stravy, pokud to samozřejmě nepřeháníme s množstvím. Pravdou ale je, že bílé pečivo nedělá příliš dobře naší pleti. Proč tak vadí právě pečivo? Mohou za to hlavně rafinované sacharidy, které mají přímý vliv na chronická onemocnění i proces stárnutí. Tělo také přeměňuje rafinované sacharidy z bílého pečiva na cukr a pak na glukózu, která poškozuje kolagen a ten naší pleti pak chybí. Je kvůli tomu suchá, nevýrazná a povolená.

Cukr

Cukr velmi dobře chutná a pro naše potěšení je to skoro nezbytný pomocník. Dopřejte si jej ale jen občas a v ostatních případech dejte přednost své pleti. Bílý cukr (a vlastně i tmavý či med) je jednou z příčin vzniku akné. Cukr navíc přispívá k tvorbě toxických látek, které poškozují kolagen. Rafinovaný cukr se ale dá snadno nahradit přírodními cukry, které tak škodlivé nejsou. Vyzkoušejte různé druhy ovoce, které potěší vaše chuťové pohárky, ale vaší pleti nevezmou mladost a svěžest.

Margarín

Před pár lety byl obrovský boom margarínů. Všude se tvrdilo, že máslo je nezdravé a všichni bychom měli jíst margaríny. Tato móda už naštěstí pominula. Nejrůznější studie naznačují, že alternativy másla, jako je margarín, se často vyrábějí z částečně hydrogenovaných olejů, mezi něž patří trans tuky. Tyhle tuky nejsou zdravé pro srdce, ale ani pro kůži. Raději si dopřejte klasické máslo, v rozumném množství rozhodně neuškodí.

Kofein

Pro mnoho z nás je káva nenahraditelnou součástí dne. Je chutná a dokáže nás příjemně povzbudit. Jenže kofein má bohužel neblahý vliv na stav naší pleti. Pokud pijete kávy až moc (více než 3 šálky denně), může to negativně ovlivnit spánek. A špatný spánek je spojen se zvýšenými známkami stárnutí a vznikem tmavých kruhů pod očima a vráskami. S kávou tedy šetřete a pokud už si ji dopřejete, vyzkoušejte i bezkofeinové varianty. Chutnají podobně a vaše tělo tolik neovlivní.

Alkohol

Se zvyšujícím se věkem nedokáže naše tělo tak dobře zpracovávat alkohol jako dřív. Jeho negativní vliv na naše tělo se tedy ještě zhoršuje. Alkohol způsobuje našemu organismu i našim vztahům celou řadu problémů, pokožku nevyjímaje. Alkoholické nápoje odčerpávají z těla živiny, dehydratují pokožku a snižují hladinu vitaminu A. To vše má přímý vliv na vrásky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button