Rady a tipyZdraví

Jak poznat zkaženou potravinu? Datum spotřeby nemusí být vždy určující

Je pro vás datum spotřeby nějakého produktu skutečně směrodatným vodítkem pro to, zda si jídlo ještě dopřejete, nebo letí do koše? Někteří lidé na datum spotřeby vůbec nehledí, jiní jej zas kontrolují až příliš úzkostlivě. Ve skutečnosti by to pro nás vždy měl být především orientační bod, ale nemusíme se jím vždy řídit na sto procent. Může se totiž stát, že vinou špatné manipulace nebo skladování se potravina zkazí dříve. Na druhou stranu ale existuje mnoho potravin, které jsou i po uvedeném datu naprosto v pořádku.

Jídlem by se rozhodně nemělo plýtvat. Proto je určitě škoda každé potraviny, která se vyhodí zbytečně, a ještě by se dala klidně sníst. Je však pravdou, že žádné prošlé jídlo nám neudělá dobře. Je dobré znát pár pravidel, které vám pomohou poznat, kdy se potravina už skutečně kazí, a kdy se dá ještě bez problému sníst.

S plísní si nezahrávejte

Když na ovoci, chlebu, sýru a jiné potravině objevíte plíseň, měla by celá mířit do koše. A skutečně není směrodatné, zda je shnilá půlka jablka nebo najdete jen malý kousek plísně na sýru. To samé platí, když si koupíte balení jahod nebo jiného ovoce a zeleniny a objevíte plíseň mezi dvěma nebo třemi kousky. Je to samozřejmě hrozná škoda, že všechno musí letět do koše, ale pro vaše zdraví je to nejlepší volba. Podhoubí plísně totiž není viditelné, a přestože se zdá plíseň malá, může zasahovat už do pořádné části plodu. Okrajovat shnilou část a zbytek v klidu sníst tedy rozhodně není ideální řešení. Jednorázové požití plesnivé potraviny vám přivodí nanejvýš zažívací potíže, častá konzumace ale ohrožuje játra, ledviny, a dokonce zvyšuje pravděpodobnost nádorového onemocnění.

U mléčných výrobků můžete být benevolentní

Co naopak hned do koše letět nemusí, jsou neotevřené mléčné výrobky, které už mají prošlé datum spotřeby. V 99 procentech případů vám vůbec nic nehrozí, i když už je den či dva po datu spotřeby. Takto prošlému jogurtu, mléku, tvarohu a dalším vůbec nic není a pro konzumaci jsou bezpečné. Obvykle se uvádí doba až jednoho týdne, kdy lze takové produkty konzumovat bez rizika pro zdraví. Mléko či jogurty se navíc nekazí, ale kysnou, což vlastně znamená jen to, že se z mléka stane kysaný nápoj, nebo kefír. Jeho chuť sice nemusí být příjemná, ale v zásadě se nejedná o nic závadného. Mléčné výrobky stačí pečlivě prohlédnout a očichat – a pokud se zdají v pořádku, nebojte se si je dopřát.

S masem opatrně – upozorní vás váš čich

U masa buďte obzvlášť obezřetní. Kazí se velmi rychle a existuje také poměrně slušné riziko, že si ho zkažené donesete už z obchodu. Má totiž vysoké nároky na správné skladovaní, a ne všude se tak pečlivě dodržují. Proto maso i ryby pečlivě kontrolujte vždy, i když datum spotřeby ani zdaleka nevypršelo. Vyplatí se vsadit na váš čich i zrak. Varovný signálem však může být i nepříjemný lepkavý povrch. Pokud maso či uzeniny zapáchají, raději neriskujte a pošlete je rovnou do koše.

Jak rozpoznat zkažená vejce?

Také vajíčka patří mezi potraviny, které hned po datu spotřeby nemusí být závadná. Pokud se skladují v chladu, vydrží i déle než běžně počítaných 28 dnů od snesení. S tímto trikem si navíc jejich čerstvost můžete snadno ověřit. Vejce jednoduše ponořte do sklenice s vodou a vyčkejte, co udělá. Když jde rovnou ke dnu, je ještě v pořádku. Pokud ale plave na hladině nebo se nadnáší, je už zkažené.

Po otevření už není datum spotřeby směrodatné

Je také dobré vědět další důležitou věc – jakmile potravinu otevřete a porušíte její ochrannou atmosféru, je už nepodstatné, jaké je datum spotřeby. Otevřete-li balíček šunky, kde je datum spotřeby za 14 dní, je nutné počítat s tím, že v této chvíli je nutné jej zkonzumovat ideálně do druhého dne. To samé pak platí u masa. U mléčných produktů se hovoří o třech dnech.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button