Dům a zahradaRady a tipy

Jak udržet kuchyňský (nerez) dřez čistý

Všichni se snažíme, aby naše domácnost byla uklizená a čistá. Někdy nám však dochází nápady, jak některé její, často používané součásti, vyčistit, aby odpovídaly našim představám. Jedním takovým problémem může být i kuchyňský dřez.

Kuchyně je místem, kde se neustále pracuje s barvami, chemikáliemi a mastnotou, i když pouze v potravinářské formě. Výrobci moderních materiálů, ze kterých se dřezy vyrábějí, nám slibují snadnou údržbu, ale ne vždy tomu tak je. Každému materiálu prospěje pravidelné, avšak jemné, čištění. Stejně tak i dřezu. Jak na to?

Běžné čištění

Důležité je dodržovat postupy ošetření a také prostředky, jež doporučil výrobce. Nejdůležitější je po domytí nádobí zbavit dřez mastnoty a otřít suchým hadříkem. Na čištění většinou nejsou vhodné suché čisticí prostředky, které by mohl povrch dřezu poškrábat. Pro čištění můžete využít drahé čisticí přípravky, ty však mnohdy obsahují chemii a k životnímu prostředí také nejsou zrovna šetrné. Některé nečistoty na dřezu lehce odstraníte prostředky běžně dostupnými ve vaší domácnosti.

Soda v prášku pomůže odstranit drobné šmouhy. Obyčejný ocet dodá lesk, stačí po umytí nádobí přejet vyčištěný dřez hadříkem v něm namočeném. Navlhčená utěrka z mikrovlákna si poradí s otisky prstů. Vyplatí se však investice do utěrek dražších. Levné náhražky nemají takový efekt.

Také kvalita vody (kterou samozřejmě neovlivníme) má podstatný vliv na vzhled dřezu. Obsahuje – li větší množství železa, na povrchu dřezu se vytváří šedé skvrny. Pokud je ve vodě větší množství minerálů, na dřezu se vytváří bílý povlak. V tomto případě je dobré jej jednou týdně ošetřit doporučeným čisticím přípravkem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

omentářů

  1. Poradte mi prosim na otlačky na kuchynskej linke ja to umývam jarovou vodou ja si dám pozor ked otváram ale deti vždy nechaju otlačky a nedá sa mi to dobre vyčistiť čim by to bolo dobré umyť. Dakujem.Vaša čitateľka Janamaria.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button