Napadov.cz

Detox, který vás zase postaví na nohy. Zregenerujte se ještě před novým rokem

Vánoce jsou za námi a na dveře už klepe závěr starého roku a příchod toho nového. Už vánoční hodování a následné návštěvy u přátel a příbuzenstva jistě daly našemu organismu zabrat. Zažívání se muselo poprat s obrovským přísunem jídla, cukroví a alkoholu, a to ovlivní i naše další orgány. Dostaly zabrat i játra a ledviny a vůbec celý náš imunitní systém se musí hodně snažit, aby nám toto slavení nebylo víc ke škodě než k užitku.

Navíc nás za pár dní čeká další příval nezdravých potravin a alkoholu, a tak je dobrý nápad využít těchto pár dní k regeneraci a obnově všech důležitých funkcí našeho organismu. A nebojte, nebude to nic náročného. Je jen potřeba vědět, které suroviny vám k tomu pomohou.

1.Citrón

Na žebříčku detoxikačních surovin se na prvním místě jednoznačně umístil citrón. Umí skvěle zrychlit metabolismus a pomáhá tělu zbavovat se toxických látek. Vlažná voda s citrónem je tou nejlepší cestou jak ráno odstartovat vaši detoxikaci. Prospějete vašim játrům a budete se cítit lépe už po první sklenici.

2. Česnek

Česneková kúra může být pro někoho nepříjemná. Nejen kvůli výrazné chuti, kterou česnek má, ale především i kvůli zápachu, který dokáže přetrvat i několik hodin po konzumaci. Zvažte tedy, zda si s ohledem na své rodinné či pracovní závazky můžete pomoc od česneku dovolit. Pokud ale ano, je to rozhodně jeden z nejlepších pomocníků. Dopřejte si ho ve formě pomazánky nebo i čerstvý, pokud si troufáte.

3. Bílý čaj

Na rozdíl od zeleného čaje, který je v detoxikačních tipu už evergreenem, o bílém čaji se zatím tolik nemluví. Je to ale škoda, protože obsahuje obrovské množství antioxidantů a zároveň nemá tolik kofeinu. Je tedy vhodnější i pro ty, kteří pijí přes den kávu, nebo pro ty, kdo bojují s nespavostí.

4. Kopřiva

Možná ji v zimě budete na louce hledat těžko, ale pokud se vám podaří sehnat sušené listí, neváhejte a uvařte si z něj silný čaj. Pomáhá totiž pročistit vylučovací ústrojí a popere se i s kožními problémy. Nepijte jej však déle než týden v kuse.

5. Hnědá rýže

I když jste po Vánocích jistě přecpaní, něco přeci jen jíst musíte. Zkuste třeba zeleninové rizoto z hnědé rýže. Ta obsahuje oproti její bílé variantě o mnoho víc magnézia a selenu, zasytí vás na delší dobu a ještě pečuje i o vaši pleť.

6. Voda

Možná se vám to zdá triviální, ale právě čistá voda vám může pomoci nejvíc. O Vánocích často pijeme sladké limonády, džusy nebo alkohol a na vodu trochu zapomínáme. Vraťte se tedy k pravidelnému pitnému režimu a alespoň na pár dní vyřaďte všechny slazené nápoje. Čistá voda tělu udělá dobře a poznáte to téměř okamžitě.

7. Mrkev

Je čas i na trochu zeleniny! Že jste ji naposledy měli v bramborovém salátu? Tak honem do obchodu a aspoň jednu mrkev denně. Je plná vitamínů a jako odpolední svačinka vás i zasytí. Pokud syrovou mrkev v žádném případě nepozřete, tak zkuste aspoň tu dušenou. Lehký oběd plný vitamínů zaručen!

8. Jablka

S mrkví jdou dobře dohromady i jablka. Připravte si třeba jablkovo-mrkvový salát a vaše tělo vám poděkuje. Jablka jsou skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá tělu zbavovat se škodlivin a navíc pomáhají při trávení. Trápí-li vás zažívání, zapomeňte na léky a raději sáhněte po jablku.

9. Pomeranč

Citrusové plody v čele s pomerančem vám pomohou doplnit vitamíny a nastartovat váš metabolismus. Zapomeňte na pomerančovou šťávu a dejte si celý plod včetně dužiny. Ta v sobě má totiž nejvíc vitamínů a vlákniny.

10. Cibule

Pomůže hlavně vašim játrům. Pomáhá detoxikovat a naladí tempo vašeho organismu opět na správnou frekvenci. Namísto poměrně výrazné bílé cibule dejte přednost šalotce nebo červené cibuli. Chuťově jsou příjemnější, ale obsah účinných látek je úplně stejný.

 

Jana Horká

Jana Horká

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví, kosmetickém průmyslu i domácnosti a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Psaní článků a předkladům se věnuji přibližně 7 let a stále hledám nové cesty, jak se v této profesi zdokonalovat. Ve volném čase objevuji nová místa po světe, trávím čas v přírodě a s přáteli a snažím se udržovat v dobré kondici. Občas si sice neodpustím sladký zákusek, ale baví mě experimentovat v kuchyni a hledat způsoby, jak nahrazovat rafinované cukry a nezdravé tuky za kvalitní přírodní suroviny.


Přidat komentář

Spolupracujeme