Napadov.cz

Švestky nejen na povidla

Švestky jsou oblíbené a velmi rozšířené ovoce, se kterým se setkáme v období pozdního léta. Nejsou náročné, rostou téměř všude a i v obchodech jsou snadno dostupné. Nabízejí lahodnou chuť a celou řadu možností, jak je v kuchyni využít. Kdo by neznal švestkový koláč, kynuté buchty se švestkami nebo švestkové knedlíky.

Málokdo však ví, že švestky nabízejí také celou řadu zdravotních výhod. Jsou vynikajícím pomocníkem při dně, pomáhají odbourávat a vyplavovat močovinu, prospívají srdci a díky obsahu vitamínu E a draslíku fungují jako ochrana před aterosklerózou.

Podívejte se na některé méně tradiční recepty a pochoutky, které si můžete ze švestek připravit.

Domácí švestkové chutney

Pochoutka, kterou můžeme podávat jako přílohu k uzenému masu nebo smaženým sýrům.

Suroviny:

  • 3 stroužky česneku
  • 500g švestek
  • 2 lžičky mletého chilli
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 500g cukru
  • 150 – 180ml octa
  • 1 lžička čerstvého zázvoru

Postup:

Švestky řádně omyjeme a vypeckujeme, vsypeme je do hrnce, zasypeme sypkými přísadami.

Oloupeme a nastrouháme zázvor a česnek a přidáme do směsi. Vše zalijeme octem a za stálého míchání vaříme, dokud švestky nezměknou a nepustí šťávu. Celou směs necháme vychladnout, přelijeme do skleniček a uchováváme v chladu.

Sušené švestky

Ideální způsob, jak si uchovat švestky po dlouhou dobu. Sušit je můžete v troubě nebo elektrické sušičce. Pro oba způsoby je potřeba vybírat jen kvalitní a zralé kousky, nikoli však přezrálé. Ovoce lze sušit celé, bez pecek nebo rozpůlené. V druhém případě pokládejte kousky slupkou dolů.

Sušené švestky obsahují velké množství vlákniny, pektin, který dodá pocit sytosti a zpomaluje vstřebávání cukrů. Díky čemuž naše tělo spaluje více tuků. Také obsahují draslík, jsou tedy ideální pochoutkou pro lidi s vysokým krevním tlakem. Dále v nich nalezneme bílkoviny, tuky, minerály a vitamíny.

Nápoj ze sušených švestek

Tento osvěžující nápoj nás zahřeje během chladných zimních dnů a navíc podpoří naše trávení.

Suroviny:

  • 1/4 kg sušených švestek
  • voda dle potřeby
  • kousek celé skořice
  • spařená a omytá kůra z pomeranče a citronu
  • několik hřebíčků

Postup:

Švestky zalijeme vodou a necháme dvě hodiny odležet. Následně přelijeme do hrnce a dolijeme vodu na celkový objem 2 litry. Přidáme ostatní suroviny a vše vaříme 20 – 30 minut. Nápoj můžeme přisladit medem nebo jiným přírodním sladidlem.

Přidat komentář

Spolupracujeme