Proč si dávat pozor na plesnivý chléb?
Všem nám se to stalo. Právě se chystáte ukrojit si krajíc chleba a najednou je to tam – děsivá modrá plísňová skvrna. Zatímco většina z nás pouze odkrojí inkriminovanou část a pokračují v krájení, lékaři by to nikdy neudělali a mají dobrý důvod. Je na čase vás informovat a zbavit vás vašeho zlozvyku…
Lékaři nás varují ba nám dokonce zasují konzumovat chléb zasažený plísní. Jedná se totiž o tzv. měkké jídlo. Plíseň v měkkých jídlem má často velmi hluboké kořeny a tak, i když plíseň odkrojíte, nevyhnete se jí. Plíseň je navíc pro lidské tělo velkým ohrožením a tak když vám svědomí říká: šetřete, vašemu tělu se to nemusí a nebude zamlouvat.
Nicméně, některé studie říkají, že z opačné strany by chléb již zasažený být neměl, je to tedy na vás. Lékaři ale doporučují chléb pro jistotu vyhodit…
Tento problém není ale pouze u pečiva, odkrajovat byste neměli také například ze všech druhů ovoce, masa anebo odstraňovat plíseň z džemů a jiných marmelád. Jakmile se u těchto produktů objeví plíseň, upalujte s nimi do koše. A jaká jídla naopak plíseň nešíří tak rychle? Pro zajímavost můžeme věnovat třeba salám mrkev anebo tvrdé sýry…