Napadov.cz

Po tomto článku již jablka nevyhodíte – co všechno z nich můžete udělat?

Jablka jsou zázračný lék, který skvěle chutná. Pomáhají nám bojovat s infekcí, regulují trávení, velkou výhodou jsou detoxikační a regenerační účinky, podpoří naši imunitu a zlepší naši náladu. Co však s nimi, pokud jich je přebytek? Nechte se inspirovat našimi tipy.

Pečená jablka

Jsou lahodná a jejich příprava není nikterak složitá.

Suroviny pro výrobu:

  • jablka
  • rozinky
  • třtinový cukr
  • skořice
  • máslo

Postup:

Jablka zbavíme jádřinců a vyskládáme je do zapékací misky. Smícháme rozinky, třtinový cukr a mletou skořici a směsí naplníme otvory v jablkách. Na každé jablko položíme kousek másla, zasypeme cukrem zapékáme 20 minut v troubě při teplotě 180ºC.

Křížaly

Křížaly jsou zdravé mlsání plné vitamínů a navíc vám pomohou zahnat hlad.

Postup:

Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na plátky a sušíme. Sušit lze v sušičce na ovoce nebo v troubě, kam je rozložíme na síťovou podložku. Troubu rozehřejeme na 50ºC a necháme pootevřená dvířka, zajistíme tak únik vlhkosti, která při sušení vzniká.

Jablečné chutney

Tato pochoutka má své kořeny v indické kuchyni a používá se k dochucování pokrmů. Jedná se o hustou omáčku.

Suroviny pro výrobu:

  • 1 kg jablek
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička kari koření
  • špetka soli
  • rozinky
  • 1/2 hrnku cukru

Postup:

Cibuli nakrájíme najemno, česnek rozetřeme, jablka nastrouháme. Všechny přísady, kromě cukru a rozinek, smícháme a vaříme po dobu 30 minut. Přidáme cukr a rozinky a ještě 15 minut povaříme. Vzniklou směs naplníme do skleniček, které sterilujeme po dobu 10 minut při teplotě 80ºC. Hotová omáčka výborně dochutí pokrmy z masa, především pak drůbeží steaky.

Jablečný salát s křenem

Tato pochoutka je nejen osvěžující, ale i plná vitamínů a navíc tělo ochrání před nachlazením a virózou.

Suroviny pro výrobu:

  • 1,5 dl smetany
  • 150 g křenu
  • sůl
  • 150 g jablek
  • cukr

Postup:

Křen a jablka nastrouháme na jemném struhadle, řádně zamícháme a zalijeme smetanou. Dochutíme solí a cukrem. Před podávání jej necháme vychladit.

Pečený jablkový čaj s mandarinkami

Čaj si můžeme připravit do zásoby a vychutnávat si jej v chladných zimních dnech.

Suroviny pro výrobu:

  • jablka
  • mandarinky
  • cukr
  • skořice
  • badyán
  • hřebíček
  • rum/kyselina sorbová

Postup:

Do misky nakrájíme jablka i se slupkou, zbavená jádřinců, přidáme oloupané mandarinky, cukr, skořici, badyán a hřebíček. Vše řádně promícháme a za občasného míchání pečeme při teplotě asi 200ºC. Po upečení lze přidat trochu rumu či kyselinu sorbovou a směs plníme do skleniček.

Jablečná povidla

Výborná povidla si můžeme připravit nejen ze švestek, ale také z jablek.

Suroviny pro výrobu:

  • jablka
  • voda
  • cukr
  • skořice
  • citron

Postup:

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Pokrájíme je na malé kousky nebo je můžeme nastrouhat. Přidáme ostatní suroviny a šťávu z citronu. Rozdusíme je v kastrolu a při malém plameni necháme vzniklou směs zhoustnout. Můžeme ji však nechat odpařit v troubě, při teplotě 180ºC. Používat je můžeme na koláče, palačinky nebo lívance.

Jablečný ocet

Tento přírodní produkt je prospěšný pro náš organismus, ale také zpestří náš jídelníček.Obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů, jablečný pektin a kyselinu maleinovou. Podpoří imunitu organismu a známé jsou i jeho účinky při hubnutí.

Postup:

Jablka i se slupkou nastrouháme, nejlépe na plastovém struhadle (nezničíme tak prospěšné látky), přesypeme do skleněné nádoby a přelijeme vodou tak, aby nastrouhanou vrstvu přesahovala o několik centimetrů. Uzavřeme a necháme týden na teplém místě. Za týden přecedíme a necháme 3 týdny na tmavém místě. Následně přelijeme přes jemné sítko do uzavíratelné nádoby, kterou budeme skladovat v chladném prostředí, ideálně v lednici.

Profilový obrázek

Petra Hornová


Přidat komentář

Spolupracujeme