Rady a tipyRecepty

Recept na nejlepší kakaové a oříškové chia sušenky

Nevíte, co dnes upéci anebo vám prostě přepadla chuť na nějaký ten mls? Zkuste si s námi upéci tyto dva druhy sušenek podle blogerky Lenky P,  které jsou nejen úžasně lahodné a křupavé, ale hlavně jsou zdravé! V praxi to znamená, že si můžete dát pár sušenek bez výčitek aniž byste porušili své novoroční předsevzetí. A co víc? Chia semínka jsou superpotravinou, která obsahuje velké množství antioxidantů a působí protizánětlivě – už jen proto byste naše recepty měli zkusit. První recept je vhodný také pro pro vegany a lidé s bezlepkovou dietou, jsou totiž raw a navíc i bezlepkové. Náš druhý recept je zase plný vlákniny a bílkovin a chutná prostě božsky‘ Zkrátka, na nic nečekejte a hurá do pečení!

Na 12 malých sušenek budeme potřebovat:

• 1 šálek vypeckovaných datlí
• ½ šálku mandlí na plátky
• 2 lžíce surového kakaového prášku
• 1/8 šálku chia semínek
• 1 lžička vanilky
• ¼ šálku kešu oříšků, lískových oříšků, pistácií nebo mandlí

A jak na to?

1. Rozmixujeme datle pastu.

2. Přidáme mandle, kakaový prášek, chia semínka a vanilkový extrakt. Musí se vytvořit hladká hmota.
3. Přidáme kešu nebo jiné oříšky a mírně rozmixujeme, aby se v hmotě rovnoměrně rozdělily – v sušenkách budou malé kousky oříšků vidět.
4. Z těsta oddělíme menší kousky a ručně vyválíme a vytvarujeme oblé rovnoměrné sušenky
5. Necháme je 2 hodinky ztuhnout. Skladujeme v ledničce.

Je libo sušenky z oříškového másla? Na 20-24 sušenek budeme potřebovat:

• ½ šálku panenského kokosového oleje
• ½ šálku přírodního třtinového cukru
• ½ šálku hnědého cukru
• ½ šálku nesoleného kešu másla (nebo mandlového)
• 1 velké vejce
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 1,25 šálku ovesné nebo celozrnné mouky
• ¼ šálku mandlové mouky
• 3 lžíce chia semínek
• ¾ lžičky jedlé sody
• ½ lžičky jemné mořské soli

Postup:

1. Předehřejeme troubu na 180°C
2. Šlehaček smícháme kokosový olej, oba druhy cukru a kešu máslo. Šleháme 4-5 minut, dokud směs nezíská světlou barvu
3. Přidáme vejce a vanilku a promícháme
4. V míse promícháme mouku, mandlovou mouku, chia, jedlou sůl a sodu. Tyto přísady dáme k tekutým a promícháme dokud nevznikne těsto
5. Lžící rozdělujeme těsto na připravené plechy
6. Pečeme dozlatova cca 12-15 minut

Dobrou chuť!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button